Crisis econòmiques i fets del 1970 a l'actualitat

By JuditCC
  • Fundació de l'Assemblea de Catalunya

    Fundació de l'Assemblea de Catalunya
    L'Assemblea de Catalunya (1971-1979) va ser una associació catalana contraposada a la dictadura franquista. Durant la dècada dels 70 va ser el marc de coordinació de la resistència a la dictadura.
    Els seus principals objectius eren la reivindicació de llibertats socials i polítiques, l'amnistia dels presos polítics, el restabliment de l'estatut d'autonomia de Catalunya i la coordinació amb altres països de l'estat espanyol.
  • Guerra del Yom Kippur

    Guerra del Yom Kippur
    El 6 d'octubre de 1973 es va desencadenar un nou episodi bèl·lic de la guerra entre els Països Àrabs i Israel. Egipte i Síria van llançar un atac sorpresa aprofitant les festivitats jueves, el Yom Kippur, per recuperar els territoris perduts en mans d'Israel el 1967. La batalla va resultar amb la mort de 13.500 soldats i va causar la crisi del petroli.
  • Crisi del Petroli

    Crisi del Petroli
    La OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) va declarar un embargament de petroli als països que donaven suport a Israel durant la Guerra del Yom Kipur, com EUA o els Països Baixos. Com a conseqüència, els preus del petroli es van disparar.
    La pujada de preu del principal combustible del món va crear una crisi internacional que va causar un augment del preu dels productes de consum i de l'atur, una forta baixada econòmica, etc.
  • Mort de Franco

    Mort de Franco
    El 20 de novembre de 1975 Franco va morir, suposant això la fi de la dictadura franquista i l'inici de la transició democràtica.
  • Crisi del deute llatinoamericà

    Crisi del deute llatinoamericà
    També coneguda com a 'la dècada perduda de llatinoamèrica', la crisi del deute llatinoamericà va ser una crisi que es va desenvolupar durant la dècada dels 80 quan els països d'Amèrica Llatina van entrar en deute amb l'exterior i no podien cobrir les despeses. Els preus de les matèries primeres van caure, suposant la pujada de l'inflació i les taxes d'interès, i els deutes de llatinoamèrica van esdevenir imposibles de pagar.
  • Cop d'estat del 23-F

    Cop d'estat del 23-F
    El cop d'estat del 23-F va ser un intent fallit de cop d'estat produït el 23 de febrer de 1981. Un grup de militars dirigits per Antonio Tejero van irrompre a les 18:23h a punta de pistola al Congrés dels Diputats, a Madrid, i van retenir un grup de polítics durant 18 hores. El cop va acabar quan Juan Carlos I es va declarar públicament en contra dels militars i va defensar la Constitució Espanyola.
  • Crisi econòmica de Mèxic de 1994

    Crisi econòmica de Mèxic de 1994
    També es coneix com a "l'error de desembre" o "l'efecte tequila".
    Els anys anteriors al 1994 van ser econòmicament estables per Mèxic. Però aquell any, la nova campanya presidencial va causar inestabilitat política i grans despeses econòmiques que van pagar amb les reserves del Banc de Mèxic.
    La crisi va afectar l'activitat econòmica del país i va tenir repercussions greus per la població mexicana. Va ser tan forta que va arrossegar a altres països com Argentina.
  • Crisi financera asiàtica

    Crisi financera asiàtica
    També coneguda com a la Crisi del Fons Monetari Internacional. Va iniciar el juliol de 1997 amb la devaluació de la moneda tailandesa. Altres països es van veure arrossegats, com Malàisia, Indonèsia, les Filipines, Corea del Sud, etc. i va acabar tenint un impacte global.
  • Crisi financera russa del 1998

    Crisi financera russa del 1998
    També es coneix com a la 'l'Efecte Vodka'.
    La crisi asiàtica del 1997 va crear grans deutes de Rússia. L'economia del país depenia en gran part de l'exportació de matèries primes, sobretot el petroli, i la baixada de preu d'aquest va tenir repercussions. Però la principal causa va ser la falta de pagament de les indústries manufactureres i energètiques.
    La crisi va suposar la devaluació del ruble, la moneda russa, i el tancament de un gran nombre d'empreses russes.
  • Introducció de l'Euro

    Introducció de l'Euro
    L'1 de gener de 1999 es va introduir l'euro com a moneda financera. Però no va ser fins el mateix dia del 2002 que es van posar en circulació els bitllets i monedes en euros.
  • Bombolla punt com

    Bombolla punt com
    Entre el 1997 i el 2001 un gran nombre de noves empreses del sector de l'internet, o empreses punt com, van experimentar un gran creixement dels seus valors econòmics, el què es coneix com a la bombolla punt com. Com tota bombolla, va acabar explotant. A partir del març del 2000 es va produir una caiguda estrepitosa de la borsa, i en dos anys el mercat va perdre cinc bilions de dòlars.
  • Atemptats de l'11-S

    Atemptats de l'11-S
    L'11 de setembre de 2001 es van produir quatre atemptats suïcides organitzats per al-Qaeda a Estats Units. Els atacs tenien com a objectiu les Torres Bessones, el Pentàgon, el Capitoli dels Estats Units i la Casa Blanca, i van resultar amb 2.996 morts i 25.000 ferits, a més de l'ensorrament de les mítiques Torres Bessones.
  • 'Corralito' argentí

    'Corralito' argentí
    El terme 'corralito' va sorgir a Argentina el 2001 per designar la limitació del Govern per disposar dels diners en efectiu guardats en bancs.
    Durant el 2001, a causa de la desconfiança amb les entitats, els ciutadans van retirar 18.000 milions de dòlars dels bancs. A finals d'any, se'ls va restringir de treure els seus diners. Aquest tancament bancari va durar un any, fins el 2 de desembre de 2002.
  • Crisi financera del 2008

    Crisi financera del 2008
    El col·lapse de la bombolla immobiliària estadunidenca al 2008 va afectar greument l'economia global. Els índexs bursàtils es van ensorrar, el sistema financer va col·lapsar, molts bancs es van declarar en bancarrota, el PIB es va contraure, va augmentar l'atur, etc.
  • Crisi econòmica pel covid-19

    Crisi econòmica pel covid-19
    El 2019, amb l'arribada de la pandèmia del coronavirus, va començar una crisi que va afectar profundament a tot el món. No només va afectar a l'economia dels països, sinó que molts altres àmbits com el sanitàri, el social, etc. s'han vist afectats.