arxaia

  • Period: 485 BCE to 425 BCE

    Ηρόδοτος

    Ο Ηρόδοτος στο έργο του "ἱστορίην" το οποίο χωρίζεται σε εννέα βιβλία του, συνυφαίνει την καταγραφή ιστορικών γεγονότων με τη γεωγραφία και την εθνογραφία, δηλ. την περιγραφή της χώρας, του τρόπου ζωής, των παραδόσεων, των εθίμων και των θεσμών των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Period: 455 BCE to 399 BCE

    Θουκυδίδης

    Ο Θουκυδίδης, ο μεγαλύτερος ιστορικός όλων των εποχών, κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου και προσπάθησε να ερμηνεύσει τα αίτιά τους στο έργο του με τίτλο "Ίστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου".
  • Period: 431 BCE to 355

    Ξενοφών

    Τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου του Πελοποννησιακού πολέμου, από το 411 ως το 404 π.Χ. τα περιέλαβε ο Ξενοφών, στα "Ἑλληνικά" του.
  • Period: 200 BCE to 118 BCE

    Ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης

    Ο Πολύβιος στο έργο του "Ίστορίαι" είχε σχεδιαστεί να καλύψει την περίοδο από την αρχή του Β' Καρχηδονιακού πολέμου ως την οριστική επιβολή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στις ελληνικές πόλεις και στους συνασπισμούς τους.Κύριος στόχος του ήταν να δείξει «με ποιο τρόπο και με ποια μορφή πολιτεύματος σχεδόν ολόκληρη η οικουμένη, σε λιγότερο από πενηντατρία χρόνια, υποτάχτηκε στην εξουσία των Ρωμαίων»
  • 60 BCE

    Διόδωρος ο Σικελιώτης

    Το έργο του Διοδώρου, "Ιστορική Βιβλιοθήκη"  αποτελεί μια χρονογραφικά οργανωμένη παγκόσμια ιστορία, η οποία εκτείνεται από τους μυθικούς χρόνους ώς το 60 π.Χ.
  • Period: 50 to 120

    Πλούταρχος

    Το έργο του ¨Βίοι Παράλληλοι" αποτελείται απο 44 βιογραφίες του, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί κατά ζεύγη, ενός επιφανούς Έλληνα και ενός Ρωμαίου με τονισμό των κοινών χαρακτηριστικών τους, των αρετών και των ελαττωμάτων τους.
  • Period: 95 to 180

    Αρριανός

    Ο Αρριανός Στο γνωστότερο ιστορικό έργο του "Ἀλεξάνδρου Ανάβασις", προχώρησε σε επιλογή των πιο αξιόπιστων κατά την κρίση του έργων και πηγών και εξιστόρησε την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την αρχή της ως την ημέρα του θανάτου του και αποτελεί την πιο αξιόπιστη πηγή μελέτης για τον Αλέξανδρο.