Download

al-àndalus

  • 711

    La conquesta i l'emirat dependent

    La conquesta i l'emirat dependent
    L'any 711, el regne visigot patia una guerra civil que enfrontava Roderic i Akhila per la successió al tron del darrer rei visigot, Vitiza. Akhila va de- manar ajuda als musulmans del nord d'Àfrica. El governador d'aquella zona, Musa, i el seu gene- ral Tariq varen travessar l'estret de Gibraltar amb les seves tropes i varen derrotar Roderic a la batalla de Guadalete (1). Després varen ocu- par Sevilla, a continuació Còrdova, i l'any 713 varen conquerir Toledo.
  • 718

    La creació del regne asturlleonès

    La creació del regne asturlleonès
    L'any 718, Pelai, un noble visigot, es va conver- tir en cabdill d'un grup de refugiats a les munta- nyes asturianes. Es va enfrontar als musulmans a la batalla de Covadonga (722), una escara- mussa de resultat incert, però que li va perme- tre consolidar el seu poder per crear el regne d'Astúries i establir la cort a Oviedo.
  • Period: 750 to 756

    L'emirat independent

    L'any 750, la dinastia abbàssida va aconseguir el poder de l'islam i la família omeia va ser assassi- nada a Damasc. Només un dels seus membres, el jove Abd al-Rahman, va aconseguir escapar de la massacre i arribar fins a al-Andalus, on va aconseguir el poder.
    L'any 756, es va proclamar emir independent de Còrdova, amb el nom d'Abd al-Rahman I.
  • 801

    L'economia

    L'economia
    La major part de la població andalusina es dedi- cava a l'agricultura. Conreaven cereals, vinya, oliveres i fruiters. Varen crear tècniques de rega- diu i varen introduir conreus nous, com el cotó, l'arròs, les carxofes...
    A les ciutats es va desenvolupar una artesania de qualitat. Varen destacar la ceràmica, el repu- jat del cuiro, l'orfebreria, el vori, les armes, el treball de la seda... Els artesans s'ajuntaven per socs i per barriades.
  • 801

    L'avenç dels regnes cristians

    L'avenç dels regnes cristians
    A partir del segle IX, els reis cristi- ans es varen llançar a un procés d'expansió cap al sud (29). Aquesta expansió es coneix com a recon- questa, ja que defensaven que les terres de la Península eren seves perquè es consideraven hereus del regne visigot.
    Aquest procés va ser lent i va passar per diferents etapes:
    • L'avenç fins al Duero. Durant els segles IX i X, els regnes cristi- ans avançaren cap al sud fins a la vall del riu Duero.
  • 801

    De la Marca Hispànica als regnes i comtats pirinencs

    De la Marca Hispànica als regnes  i comtats pirinencs
    La zona pirinenca formava part de l'Imperi caro- lingi. Carlemany hi havia fundat la Marca Hispà- nica, un territori fronterer organitzat en comtats la missió dels quals era protegir l'imperi de l'avenç musulmà. En el segle IX, quan es va dis- soldre l'Imperi carolingi, aquestes regions es va- ren independitzar. Hi varen sorgir tres nuclis di- ferents: Navarra, Aragó i els comtats catalans.
  • 900

    L'organització dels territoris cristians

    L'organització dels territoris cristians
    El rei prenia les decisions. La cort era iti- nerant, per això els consellers es traslladaven on fos el monarca.
    • També dirigia l'exèrcit. No era permanent, però els guerrers estaven units al monarca a través del vassallatge. La guerra era una pràc- tica habitual en aquell temps. Per això, al reg- ne asturlleonès, per exemple, es va construir tota una xarxa de fortaleses per defensar el territori.
  • 900

    Una societat heterogènia

    Una societat heterogènia
    La societat andalusina era heterogènia. El grup més poderós era el dels conqueridors i els seus descendents. De tots aquests, la minoria d'origen àrab es va reservar les millors terres i els càr- recs de govern. Els conqueridors d'origen berber ocupaven una posició inferior, per la qual cosa varen protagonitzar revoltes. La resta de la població s'organitzava segons criteris religiosos:
  • 901

    El comtat de Castella

    El comtat de Castella
    En el segle X, el regne de Lleó va viure un període de crisi. Afectat per les lluites internes i per les incursions musulmanes freqüents, va frenar l'ex- pansió territorial. En aquesta època es va consoli- dar el poder de Castella, un territori situat a la part oriental del regne. Era una zona poc poblada.
  • 901

    El regne de Navarra

    El regne de Navarra
    A partir del segle X va governar a Navarra la di- nastia Ximena, que va estendre la seva influèn- cia per terres de les actuals Àlaba i la Rioja.
    El moment de màxima esplendor va coincidir amb el regnat de Sanç III el Gran (1000-1035) (27). Mitjançant aliances matrimonials, relacions de vassallatge i l'ús de la força quan trobava re- sistència (28), va incorporar al seu regne els comtats aragonesos, Castella, que va heretar de
  • 929

    La cultura i l'art

    La cultura i l'art
    A al-Andalus es va desenvolupar una cultura es- plèndida en la qual varen influir la prosperitat econòmica i una certa tolerància intel·lectual, so- bretot durant l'època califal i les primeres taifes. Hi varen destacar pensadors musulmans i jueus importants, com Avicenna, Avempace, Aver- rois o Maimònides, que varen comentar les obres dels grans filòsofs clàssics.
  • 976

    EL CALIFAT I LES CONQUESTES D'ALMANSOR, SEGLE X

    EL CALIFAT I LES CONQUESTES D'ALMANSOR, SEGLE X
    L'any 976, va accedir al títol de califa Hišam II, que només tenia onze anys. El govern va quedar aleshores a les mans d'Almansor, un general brillant que va emprendre nombroses campanyes de saqueig o ràtzies contra els regnes cristians del nord, entre les quals varen destacar els atacs a les ciutats de Barcelona i Santia- go de Compostel·la
  • 1001

    El repoblament

    El repoblament
    Fins al segle XI, els reis organitzaven les terres conquerides en circumscripcions formades per una vila o ciutat que exercia de capital i nombrosos llogarets que en depenien. per hi-atreure a pobladors, atorgaven cartes de poblament o furs, que eren documents que oferien una sèrie de privilegis a qui residís en aquest territori.
  • 1002

    Els regnes de taifes

    Els regnes de taifes
    Després de la mort d'Almansor el 1002, les lluites internes varen assolar al-Andalus fins que es va deposar el darrer califa de Còr- dova, el 1031. El califat es va dividir a partir de llavors en nombro- sos regnes o taifes (8), una situació que reflectia les profundes divisions ètniques i polítiques de la societat andalusina. Aquest va ser el començament d'una etapa d'una forta crisi política, però de gran esplendor cultural a al-Andalus.
  • 1086

    Els imperis nord-africans

    Els imperis nord-africans
    Els almoràvits eren berbers del nord d'Àfrica que professaven els principis més estrictes de l'islam. El 1086 varen travessar l'estret de Gibral- tar i varen arribar a la península Ibèrica per fre- nar l'avenç dels regnes cristians (5) El 1089 va- ren iniciar l'ocupació de diverses taifes, però els avenços cristians i la impopularitat d'algunes de les mesures que varen adoptar varen provocar revoltes.
  • 1157

    La formació de la Corona de Castella

    La formació de la Corona de Castella
    Castella i Lleó es varen separar diverses vegades. Després de la mort de Ferran I, el regne es va dividir entre els seus fills, però un d'ells, Alfons VI (1072-1109), va aconseguir tornar-lo a unificar. Així i tot, el regne es va tornar a separar el 1157, quan Alfons VIII va heretar el tron castellà i Ferran II va accedir al tron lleonès.
  • 1200

    La creació del regne de Castella

    La creació del regne de Castella
    La progressiva decadència lleonesa d'ençà de final del segle X va augmentar el poder i la influència dels comtes de Castella i dels reis de Navarra. El 1035 Castella es va convertir en un regne propi amb Ferran I, que també va ser rei de Lleó.
    En els segles XI, XII i XIII el regne castellanolleonès es va consoli- dar com el més extens i poderós de la Península, tot i que va patir una minva territorial important quan Portugal en va assolir la independència, el 1142.
  • 1301

    L'expansió per la Mediterrània

    L'expansió per la Mediterrània
    La Corona catalanoaragonesa no es va expandir per la península Ibè- rica tant com la Corona de Castella.
    En el segle XII, Alfons I el Bataller va conquerir les terres de la vall de l'Ebre. Més tard, en el segle XIII, Jaume I el Conqueridor va pren- dre València, Alacant, Múrcia i les illes Balears.
  • 1400

    El regne nassarita de granada

    El regne nassarita de granada
    Després de la desaparició dels regnes de taifes, el regne nassarita de Granada es va convertir en el darrer territori musulmà a la Península (8). Hi va consolidar el seu poder la dinastia Nasr o nas- sarita. S'estenia per les actuals províncies de Mà- laga, Almeria, Granada i la part oriental de Cadis. El regne nassarita era dèbil. Durant més de dos segles va ser vassall de Castella. Els reis grana- dins pagaven un tribut als monarques castellans i els ajudaven en cas de guerra.
  • 1412

    La crisi del segle XIV

    La crisi del segle XIV
    La dinastia dels Trastàmara va accedir al tron aragonès el 1412, després que Martí I l'Humà es morís sense descendència. En el Compromís de Casp, els representants dels diferents regnes varen triar com a rei Fer- ran I, fill de Joan I de Castella. L'arribada d'aquesta dinastia nova va coincidir amb l'esclat de conflictes socials.
  • 1500

    L'Alhambra i el generalife

    L'Alhambra i el generalife
    L'Alhambra, construïda al llarg dels segles XIV i XV, és un conjunt d'edificis formats per la fortalesa o alcassaba i els palaus dels reis nassarites (9). El conjunt palatí s'organitzava en dos espais:
    L'espai públic era la zona en la qual el rei exercia les funcions de govern. Es distribuïa al voltant de tres patis paral·lels: el de Machuca, el de la Cambra Daurada i el de Comares o dels Arrayanes (10).