Σχέσεις Βυζαντίου-Ρωσίας 9ο-16ο αιώνα

By Iliana3
  • Period: 838 to 842

    1η Επαφή

    Το 838/39 έως 840/842 οι Ρως έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το Βυζάντιο με ναυτικές επιδρομές στην Άμαστρι της Παφλαγονίας και την Προποντίδα.
  • Jun 18, 860

    1η Μεγάλη Επιδρομή

    1η Μεγάλη Επιδρομή
    Στις 18 Ιουνίου 860 γίνεται η πρώτη μεγάλη επιδρομή των Ρως εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Τα Πριγκιποννήσια λεηλατούνται ωστόσο οι επιδρομές αποκρούονται.
  • Period: 866 to 874

    Πρώτοι Μεμονωμένοι Εκχριστιανισμοί Ρως

    Μεταξύ 866/867 και 874 υπάρχουν μαρτυρίες για τους πρώτους μεμονωμένους εκχριστιανισμούς Ρως χάρη στην ιεραποστολική δράση και πολιτική του Πατριάρχη Φώτιου.
  • 895

    Άποψη Αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ για τους Ρως

    Άποψη Αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ για τους Ρως
    Περίπου το 895 οι Ρως αναφέρονται ως Σκύθες στα «Τακτικά» του αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ του Σοφού που τους θεωρεί λιγότερο επικίνδυνους εχθρούς από τους Βούλγαρους ή τους Ούγγρους/Μαγυάρους.
  • 907

    2η Μεγάλη Επιδρομή και Υπογραφή Αρχικής Βυζαντινορωσικής Εμπορικής Συμφωνίας

    2η Μεγάλη Επιδρομή και Υπογραφή Αρχικής Βυζαντινορωσικής Εμπορικής Συμφωνίας
    Το 907 οι Ρως-Δρομίτες υπό τον Όλεγκ εμφανίζονται για δεύτερη φορά μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Τελικά, υπογράφεται αρχική βυζαντινορωσική εμπορική συμφωνία, ενώ Ρως εγκαθίστανται για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, και συγκεκριμένα στην συνοικία του Αγίου Μάμαντος.
  • 911

    1η Επίσημη Εμπορική Συνθήκη Βυζαντίου-Ρως

    1η Επίσημη Εμπορική Συνθήκη Βυζαντίου-Ρως
    Το 911 υπογράφεται η πρώτη επίσημη εμπορική συνθήκη Βυζαντίου-Ρως, οι οποίοι αποκτούν φορολογικές ατέλειες. Έτσι θεμελιώνεται η εμπορική συνεργασία Βυζαντίου -Κιέβου (της πρωτεύουσας των Ρως).
  • 912

    Παροχή Βοήθειας στο Βυζάντιο από τους Ρώσους

    Παροχή Βοήθειας στο Βυζάντιο από τους Ρώσους
    Το 911/912, 700 Ρώσοι συμμετέχουν στην αποτυχημένη προσπάθεια των Βυζαντινών να καταλάβουν την αραβοκρατούμενη, από τη δεκαετία του 820, Κρήτη.
  • 941

    Παραβίαση της Συνθήκης του 911 και Καταστροφή Ρωσικού Στόλου

    Παραβίαση της Συνθήκης του 911 και Καταστροφή Ρωσικού Στόλου
    Το 941 παραβιάζεται η Συνθήκη του 911 και ακολουθεί νέα επίθεση των Ρως εναντίον της Κωνσταντινούπολης υπό τον Igor A’. Ωστόσο, το υγρό πυρ καταστρέφει τον ρωσικό στόλο στον Βόσπορο.
  • Period: 949 to 968

    Συνεργασία σε Μάχες

    Το 949, 629 Ρώσοι μισθοφόροι συμμετέχουν σε νέα αποτυχημένη προσπάθεια ανακατάληψης της Κρήτης. Ωστόσο, το 960/961 άγημα Ρώσων μισθοφόρων υπό τον στρατηγό τον Θρακησίων Νικηφόρο Παστιλά, ο οποίος σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις, συμμετέχουν στην ανακατάληψη της Κρήτης από τους Άραβες. Το 967/968 ο γιος της Όλγας Σβιατοσλάβος Α’ με υποκίνηση του Νικηφόρου Φωκά, αυτοκράτορα πλέον, εισβάλει στη Βουλγαρία και Θράκη.
  • 957

    Επίσκεψη της Όλγας στην Κωνσταντινούπολη και ο Εκχριστιανισμός της

    Επίσκεψη της Όλγας στην Κωνσταντινούπολη και ο Εκχριστιανισμός της
    Το 945 (ή το 954/955), η Ρωσίδα πριγκίπισσα Όλγα, χήρα του Igor, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Το 957 ασπάστηκε την Ορθοδοξία
  • 969

    Ανανέωση Εμπορικών Προνομίων

    Το 969/970, ο Σβιατοσλάβος αρνείται να αποχωρήσει από τα εδάφη που είχε καταλάβει. Το επόμενο έτος, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής, συγκρούεται με τον Ρώσο ηγεμόνα. Οι Ρως κατατροπώνονται, ο Σβιατοσλάβος υποχρεώνεται σε συνθηκολόγηση και συναντά τον Τσιμισκή στον ποταμό Ίστρο (Δούναβη). Οι Ρως αποχωρούν από τα εδάφη που είχαν καταλάβει, αφού ανανεώνουν τα εμπορικά τους προνόμια με την Κωνσταντινούπολη.
  • 987

    Σχηματισμός Βαραγγικής Φρουράς

    Σχηματισμός Βαραγγικής Φρουράς
    Το 987, 988, 6000 «Βάραγγοι» στέλνονται από τον Βλαδίμηρο Α’ του Κιέβου ως ενίσχυση στον Βασίλειο Β’ τον Βουλγαροκτόνο στη σύγκρουσή του με τον κινηματία Βάρδα Φωκά. Τότε, σχηματίζεται ο πρώτος πυρήνας της βαραγγικής φρουράς στο Βυζάντιο.
  • 988

    Εκχριστιανισμός Ρώσων

    Εκχριστιανισμός Ρώσων
    Στο χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 988, ως το φθινόπωρο του 989 (οι χρονολογίες από τις διάφορες πηγές διαφέρουν), οι Ρώσοι ασπάζονται επίσημα τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Η βυζαντινή «πορφυρογέννητη» πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του Βασίλειου Β’ παντρεύεται τον Ρώσο ηγέτη Βλαδίμηρο Α’, εγγονό της Όλγας, που για να πετύχει επίσπευση του γάμου, κατέλαβε τη Χερσώνα στην Κριμαία, πιθανότατα με τη βοήθεια του μοναχού Αναστάσιου, ελληνικής καταγωγής, που ζούσε εκεί.
  • 1015

    Άγιος Boris και Άγιος Gleb

    Άγιος Boris και Άγιος Gleb
    Ανάμεσα στο 1015-1020, πεθαίνει ο Βλαδίμηρος Α’ του Κιέβου. Οι δύο γιοι του Boris και Gleb, πρίγκιπες, δολοφονούνται. Η λατρεία των αγιοποιημένων μαρτύρων αδελφών, εξαπλώνεται στο Βυζάντιο.
  • 1017

    Ανταμειβή Βαράγγων

    Ανταμειβή Βαράγγων
    Το 1017, στη διάρκεια πολέμου των Βυζαντινών εναντίον των Βουλγάρων, οι «συμμαχούντες» Ρώσοι μισθοφόροι (Βάραγγοι) ανταμείβονται με το ένα τρίτο της λείας από την κατάληψη του Βουλγαρικού φρουρίου του Λαγγά.
  • 1024

    Αποτυχημένη Εισβολή Ρώσων στο Βυζάντιο

    Το 1024-1025, υπήρξε νέα εισβολή των Ρώσων στο Βυζάντιο, επί ηγεμονίας Γιαροσλάβου Α’ του Σοφού, υπό τον συγγενή του Βλαδίμηρου Α’ «Χρυσόχειρα», στην Προποντίδα και το Β. Αιγαίο, η οποία αποτυγχάνει.
  • 1035

    Άγιος Αντώνιος του Κιέβου

    Άγιος Αντώνιος του Κιέβου
    Το 1035, ο Ρώσος μοναχός άγιος Αντώνιος του Κιέβου, εγκαθίσταται στην αγιορείτικη μονή Εσφιγμένου. Αργότερα, ίδρυσε το μοναστήρι του Σπηλαίου κοντά στο Κίεβο (Pecerskaja Lavra).
  • 1043

    5η Ρωσική Επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης

    Μετά το 1043, ακολουθεί πέμπτη ρωσική επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης, υπό τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο του Νόβγκοροντ, γιου του Γιαροσλάβου Α’. Και πάλι με τη χρήση του «υγρού πυρός» οι επιδρομείς αποκρούονται, ωστόσο συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην Κριμαία.
  • 1044

    Υπογραφή Νέας Συνθήκης που θα ακολουθηθεί από Γάμο

    Υπογραφή Νέας Συνθήκης που θα ακολουθηθεί από Γάμο
    Το 1044-1046/47, το Βυζάντιο αναγκάζεται να υπογράψει νέα συνθήκη με τους Ρώσους, καταβάλλοντας φόρο υποτελείας. Επίσης, αναγκάζεται να αποδεχθεί τον γάμο της κόρης του Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου με τον αδελφό του Βλαδίμηρου Vsevolod Α’. Ο γιος του ζεύγους, θα ονομαστεί Vladimir Monomakh (Βλαδίμηρος Β’ Κιέβου).
  • 1052

    Πρώτος Ρώσος Μητροπολίτης

    Πρώτος Ρώσος Μητροπολίτης
    Ο Ιλαρών, το 1051, γίνεται ο πρώτος Ρώσος μητροπολίτης Κιέβου.
  • Period: 1071 to 1123

    Επιτυχίες Βαράγγων

    Το 1071, Βάραγγοι Ρώσοι μετέχουν στο πλευρό των Βυζαντινών στην καταστροφική για το Βυζάντιο μάχη του Μαντζικέρτ, ενώ το 1077 Βάραγγοι και Ρώσοι, συμμετέχουν στη σύγκρουση του στασιαστή Νικηφόρου Βρυέννιου, με τον Μιχαήλ Ζ’ Δούκα. Επίσης, έχουν σημαντική συμβολή στις νίκες των Βυζαντινών του Αλέξιου Α’ Κομνηνού κατά των Νορμανδών στο Δυρράχιο
    το 1081, των Πετσενέγγων,το 1091 και στην οριστική νίκη των Βυζαντινών (επί Ιωάννου Β’ Κομνηνού) κατά των Πετσενέγκων, στη βουλγαρική πόλη Βερόη, το 1123.
  • 1104

    Νέος Μητροπολίτης Κιέβου

    Νέος Μητροπολίτης Κιέβου
    Από το 1104 ως το 1121, ο ελληνικής καταγωγής Νικηφόρος, γίνεται μητροπολίτης Κιέβου.
  • 1122

    Γάμος Αλέξιου Κομνηνού και Dobrodjeja

    Γάμος Αλέξιου Κομνηνού και Dobrodjeja
    Μεταξύ 1122-1125 (υπάρχει διαφωνία στις πηγές), ο συναυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, νυμφεύεται τη Ρωσίδα πριγκίπισσα Dobrodjeja, η οποία παίρνει το όνομα Ειρήνη.
  • 1165

    Προσπάθεια Ίδρυσης Νέας Ρωσικής Μητρόπολη στο Βλαντίμιρ

    Οι προσπάθειες του πρίγκιπα του Σούζνταλ και του Βλαντίμιρ Andrej Bogoljubskij να ιδρύσει νέα ρωσική μητρόπολη στο Βλαντίμιρ, θα τον φέρουν σε ρήξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Λουκά Χρυσοβέργη το 1165-1168.
  • 1167

    Σημαντική Βοηθεια Ρώσων, Βαράγγων στη Μάχη του Zemun-Semlin

    Τον Ιούλιο του 1167, μισθοφόροι «Σκύθες» (Ρώσοι, Βάραγγοι), βοηθούν σημαντικά τον Μανουήλ Α’ Κομνηνό στη νίκη του επί των Ούγγρων /Μαγυάρων στη μάχη του Zemun-Semlin στην περιοχή του Σιρμίου.
  • 1169

    Εξασφάλιση Προνομίων

    Εξασφάλιση Προνομίων
    Το 1169, οι Ρώσοι εξασφαλίζουν προνόμια από τον Μανουήλ Α’ Κομνηνό, στη μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος.
  • 1204

    Σχέσεις της Αυτόνομης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας με τις Νότιες Ρωσικές Κτήσεις στην Ταυρική Χερσόνησο της Κριμαίας

    Μετά το 1204 και την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους σταυροφόρους, υπάρχουν αναφορές για σχέσεις της αυτόνομης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας με τις νότιες ρωσικές κτήσεις στην Ταυρική Χερσόνησο της Κριμαίας, ιδίως με τη Χερσώνα και τη Σουγδαία.
  • 1223

    Αποκοπή Σχέσεων Βυζαντίου και Ρώσων

    Αποκοπή Σχέσεων Βυζαντίου και Ρώσων
    Οι αλλεπάλληλες μογγολικές επιδρομές στο κράτος του Κιέβου, μετά το 1223 και η επιβολή του Χανάτου της «Χρυσής Ορδής», αποκόπτουν ουσιαστικά τις σχέσεις Βυζαντινών και Ρώσων.
  • Period: 1308 to 1450

    Διορισμός Μητροπολιτών Κίεβου από το Βυζάντιο

    Το 1308, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθανάσιος Α’, χρίει στην Κωνσταντινούπολη τον Πέτρο ως Ρώσο μητροπολίτη (1308-1326). Το 1325, ο Πέτρος μετέφερε την έδρα του στη Μόσχα. Ως τα μέσα του 15ου αιώνα, οι μητροπολίτες Κιέβου και «πασών των Ρωσιών», διορίζονταν από το Βυζάντιο.
  • 1413

    Γάμος της Ρωσίδας Πριγκίπισσας Άννας και του Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου

    Γάμος της Ρωσίδας Πριγκίπισσας Άννας και του Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου
    Το 1413/1414, η Ρωσίδα πριγκίπισσα Άννα, παντρεύεται τον διάδοχο του Βυζαντινού θρόνου Ιωάννη Η’ Παλαιολόγο. Ωστόσο, το 1417 πεθαίνει από πανώλη.
  • 1439

    Ένωση Εκκλησιών και Αιχμαλωτιση Μητροπολίτη Ισίδωρου

    Ο μονεμβασιώτικης καταγωγής μητροπολίτης «Κιέβου, Μόσχας και πασών των Ρωσιών», Ισίδωρος, υπογράφει στη Σύνοδο Φεράρας- Φλωρεντίας (1438-1439), την Ένωση των δύο Εκκλησιών. Κατά την επιστροφή του στη Μόσχα φυλακίζεται. Ωστόσο δραπετεύει και επιστρέφει στην Ιταλία. Τον Δεκέμβριο του 1452, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη ως εκπρόσωπος της Καθολικής Δύσης. Αιχμαλωτίζεται κατά την άλωση της Πόλης, ωστόσο τελικά απελευθερώνεται και επιστρέφει στη Ρώμη.
  • 1472

    Γάμος της Ζωής Παλαιολογίνα και του Ιβάν Γ’

    Γάμος της Ζωής Παλαιολογίνα και του Ιβάν Γ’
    Το 1472, η Ζωή Παλαιολογίνα, παντρεύεται τον Ρώσο ηγεμόνα του κράτους της Μοσχοβίας Ιβάν Γ’.
  • 1510

    Εμφάνιση Πεποίθησης: «Τρίτη Ρώμη».

    Εμφάνιση Πεποίθησης: «Τρίτη Ρώμη».
    Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης αρχίζουν οι προσπάθειες (π.χ. 1510 από τον μοναχό Φιλόθεο) να «περάσει» η άποψη ότι η Μόσχα-Ρωσία είναι η «Τρίτη Ρώμη».
  • «Τρίτη Ρώμη»

    «Τρίτη Ρώμη»
    Το 1589 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Β’, αναγνωρίζει την ίδρυση του Πατριαρχείου της Μόσχας και τον ρόλο της τελευταίας ως «Τρίτης Ρώμης».
  • Period: to

    Προσπάθεια «Δυτικοποίησης» της Ρωσίας

    Στα χρόνια του Μεγάλου Πέτρου (1672-1725), έγινε μία προσπάθεια «δυτικοποίησης» της Ρωσίας, καθώς ο σπουδαίος Ρώσος ηγεμόνας, θεώρησε ότι έπρεπε η χώρα του να αξιοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Δύσης. Ωστόσο, οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, δεν έπαψαν να υπάρχουν, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας.