750 480 1 320

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

  • 800 BCE

    Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    Η κρίση του ομηρικού κόσμου.Τον 9ου αι. π.Χ. οι ομηρικές κοινότητες παρουσίαζαν σταδιακή πληθυσμιακή αύξηση,το οποίο προκάλεσε οικονομική κρίση λόγω των περιορισμένων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, των περιορισμένων μέσων εκμετάλλευσης, λόγω της συγκέντρωσης της γης σε λίγους, της απουσίας εργασιακής ειδίκευσης αλλά και της έλλειψης άλλων πόρων πέρα από την εκμετάλλευση της γης.
  • 780 BCE

    Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
    Οι λύσεις που δόθηκαν ήταν οι ακόλουθες:
    ♦ ανάπτυξη της βιοτεχνίας και του εμπορίου,
    ♦ κατακτητικοί πόλεμοι και εδαφική επέκταση,
    ♦ ίδρυση αποικιών.
  • 750 BCE

    ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ

    ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ
    Εννοια του χώρου και συγχρόνως της οργανωμένης κοινότητας ανθρώπων κάτω από μια εξουσία. Η οργάνωση προϋποθέτει την κυριαρχία σε συγκεκριμένο χώρο, που αντιστοιχεί σε όρια μιας πύλης ή μιας ευρύτερης περιοχής μαζί με την πόλη, και τη συγκρότηση εξουσίας για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων5.
  • Period: 750 BCE to 480 BCE

    ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

    Ονομάζουν αρχαϊκή την περίοδο από τα μέσα του 8ου αι. π.Χ. μέχρι 5ου αι. π.Χ., γιατί αυτή ήταν η εποχή της προετοιμασίας και των απαρχών της οικονομικής, της πολιτικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ελληνικού κόσμου.
    Η οικονομικη κρίση προέκυψε στα τέλη της ομηρικής εποχής αντιμετωπίστηκε τον 8ου αι. π.Χ. στο πλαίσιο των οργανωμένων πόλεων-κρατών και με την ίδρυση αποικιών Ο 7ος και 6ος αι. π.Χ. υπήρξε η εποχή των πνευματικών αναζητήσεων και της διαμόρφωσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
  • 701 BCE

    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ

    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
    Η ίδρυση αποικιών την αρχαϊκή εποχή ήταν επιχείρηση οργανωμένη εξ ολοκλήρου από τη μητέρα-πόλη (μητρόπολη). Οι αποικίες, ωστόσο, ήταν νέες πόλεις-κράτη, αυτόνομες και αυτάρκεις. Οι δεσμοί τους με τις μητέρες-πόλεις ήταν χαλαροί, σε μερικές περιπτώσεις ανύπαρκτοι, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις οι σχέσεις ήταν εχθρικές
  • 680 BCE

    Η ΚΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΗΣΜΑΤΟΣ

    Η ΚΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΗΣΜΑΤΟΣ
    Η εφεύρεση του νομίσματος ήταν μια καινοτομία που διευκόλυνε τις οικονομικές σχέσεις. Το νόμισμα γίνεται τώρα το κύριο μέσο συναλλαγής. Οι οικονομικές μεταβολές είχαν συνέπειες και στην κοινωνία των πόλεων-κρατών. Νέα κατηγορία πολιτών, αυτοί που πλούτισαν, διεκδίκησε μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας. Έτσι, η αριστοκρατικά οργανωμένη κοινωνία πέρασε κρίση. Η δουλεία, αναπτύχθηκε λόγω της ανάγκης για περισσότερα και φθηνότερα χέρια. Για πρώτη φορά αυτή χρησιμοποιήθηκαν δούλοι αργυρώνητοι
  • 670 BCE

    ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ

    ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ
    Τα αίτια που συνέβαλαν στην ίδρυση των αποικιών ήταν:♦η στενοχωρία,
    ♦η έλλειψη πρώτων υλών, ιδιαίτερα μετάλλων
    ♦η αναζήτηση νέων αγορών για την προμήθεια και την πώληση αγαθών
    ♦οι εσωτερικές πολιτικές κρίσεις που οδηγούσαν σε απομόνωση μια ομάδα των κατοίκων
    ♦οι γνώσεις που διέθεταν για τους θαλάσσιους δρόμους και τις περιοχές εγκατάστασης·
    ♦ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας των Ελλήνων εκείνης της εποχής,
  • 650 BCE

    ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΥΜΑΤΑ

    ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΥΜΑΤΑ
    λειτούργησαν οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί και ασκήθηκε η εξουσία, από τις εκάστοτε ισχυρές κοινωνικές τάξεις. Είναι ευνόητο ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι πολιτειακές μεταβολές είχαν διαφορετική εξέλιξη σε κάθε πόλη-κράτος.
    βασιλεία → αριστοκρατία → ολιγαρχία → τυραννίδα → δημοκρατία
  • 650 BCE

    ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

    ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
    Το πολίτευμα της βασιλείας παρέμεινε μόνο σε περιοχές που διατήρησαν το φυλετικό τρόπο οργάνωσης και δε δημιούργησαν πόλεις-κράτη, όπως π.χ. η Ήπειρος, η Μακεδονία κ.ά.
  • 640 BCE

    ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ
    Στα αριστοκρατικά καθεστώτα η εξουσία βρισκόταν στα χέρια των αρίστων, εκείνων δηλαδή που αντλούσαν τη δύναμη από την καταγωγή τους και την κατοχή γης.
  • 630 BCE

    ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

    ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
    Με την καταγραφή των νόμων στις περισσότερες πόλεις διευρύνθηκε η πολιτική βάση, εφόσον η συμμετοχή στη διακυβέρνηση της πολιτείας έγινε ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, όπως συνέβη στην Αθήνα με τη νομοθεσία του Σόλωνα. Το πολίτευμα κατ' αυτόν τον τρόπο μεταβλήθηκε σε ολιγαρχικό
  • 620 BCE

    ΤΥΡΑΝΝΙΔΑ

    ΤΥΡΑΝΝΙΔΑ
    Οι αντιθέσεις διατηρήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις υποδαυλίστηκαν από πρόσωπα που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές αναταραχές για να επιβάλουν τη δική τους εξουσία Η προσωπική εξουσία που επέβαλλαν ονομαζόταν τυραννίδα
  • 609 BCE

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Στο δημοκρατικό πολίτευμα κυρίαρχο πολιτειακό όργανο αναδεικνύεται η εκκλησία του δήμου, δηλαδή η συνέλευση όλων των ενήλικων κατοίκων που είχαν πολιτικά δικαιώματα. Σε κάθε πολίτη δινόταν η δυνατότητα να παίρνει το λόγο, να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του (ισηγορία), και να συμμετέχει στη διαμόρφωση και στην ψήφιση των νόμων (ισονομία).
  • 590 BCE

    Ο ΠΟΛΙΤΙΜΟΣ

    Ο ΠΟΛΙΤΙΜΟΣ
    Στους αρχαϊκούς χρόνους δημιουργήθηκαν δύο βασικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, ο δωρικός και ο ιωνικός, κατασκευάστηκαν τα πρώτα μεγάλα αγάλματα, οι κούροι και οι κόρες, και εξελίχθηκε σε εντυπωσιακό σημείο η κεραμική τέχνη με το μελανόμορφο και ερυθρόμορφο ρυθμό.
  • 580 BCE

    ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

    ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
    Οι Ελληνες ηταν η πρωτη που πολεμησαν μεταξυ τους.