εκχριστιανισμος σκλαβων 660-1147

By giota56
  • 660

    Μετακίνηση Βουλγάρων προς τον Δούναβη

    Το 660 ,όμως, κάτω από την πίεση των Χαζάρων, μετακινήθηκαν προς τις εκβολές του ποταμού Δούναβη.
  • 679

    Εγκατάσταση Βουλγάρων στα Βαλκάνια

    Το 679 η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επέτρεψε στον Βούλγαρο ηγεμόνα Ασπαρούχ να εγκατασταθεί στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στη Δοβρουτσά.
  • 740

    Επίθεση Αβάρων στην Καραντανία

    Το 870 η Καραντανία δέχθηκε επίθεση από τους Αβάρους . Ο ηγεμόνας της, Boruth, προσέφυγε στους Βαυαρούς ζητώντας τους βοήθεια. Εκείνοι απέκρουσαν τον εχθρό, όμως έθεσαν την Καραντανία "υπό την προστασία τους", καθιστώντας την ένα βαυαρικό προτεκτοράτο. Προς εξασφάλιση της "πίστης", οι Βαυαροί πήραν όμηρους μέλη της ντόπιας αριστοκρατίας στη Βαυαρία.
  • 751

    Διαδοχή του Boruth από τον Hotimir - Εκχριστιανισμός

    Το 751 διαδέχεται τον Boruth ο ανιψιός του, ο Hotimir, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για τον εκχριστιανισμό της Καραντανίας. Το κράτος του απέκτησε τον πρώτο του χωροεπίσκοπο, τον Μόδεστο και ιδρύονται μοναστήρια και ναοί.
  • 833

    Ίδρυση Μεγάλης Μοραβίας από Μοίμιρ Ά

    Το 833 ο Μοϊμίρ Α' ίδρυσε το κράτος της Μεγάλης Μοραβίας συνενώνοντας δύο μεγάλα πριγκιπάτα, τη Νίτρα και τη Μοραβία.
  • 845

    Βάπτιση 14 Δούκων της Βοημίας από τον Λουδοβίκο

    Στις αρχές του 845, 14 Δούκες από τη Βοημία ζήτησαν από τον Λουδοβίκο Γερμανικό να βαπτισθούν Χριστιανοί. Όμως, επρόκειτο ουσιαστικά για μια πολιτική πράξη χωρίς κανένα πνευματικό πρόσημο: οι Βοημοί ήθελαν να αποφύγουν τον κίνδυνο υποταγής στον Λουδοβίκο Γερμανικό, κι έτσι προτίμησαν τη βάπτιση ως απόπειρα συμμαχίας.
  • 852

    Ο Βόρης στην εξουσία της Βουλγαρίας

    Το 852 ο Βόρης ανέλαβε την εξουσία της Βουλγαρίας. Γρήγορα κατανόησε την ανάγκη για εκχριστιανισμό του κράτους του, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας θα ήταν αδύνατη χωρίς ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία.
  • 860

    Πρώτη επαφή Ρως με Βυζάντιο

    Το 860 οι Ρως ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με βυζαντινές πηγές, πολυάριθμος στόλος των Ρως πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη.Πράξεις εξαιρετικής βαρβαρότητας.
  • 862

    Συμμαχία Βόρη και Λουδοβικού Γερμανικού

    Το 862 ο Βόρης συμμάχησε με τον Λουδοβίκο Γερμανικό εναντίον της Μεγάλης Μοραβίας. Η συμμαχία αυτή οδήγησε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ' να δεχθεί το αίτημα του Μοραβού ηγεμόνα Ραστισλάβου για αποστολή ιεραποστόλων.
  • 863

    Εναρξη αποστολης Κυριλλου και Μεθοδιου

    Το 863 οι δύο λόγιοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Κων/νος-Κύριλλος κι ο Μεθόδιος, ξεκίνησαν το ιεραποστολικό τους έργο. Γνώριζαν το νοτιοσλαβικό ιδίωμα των σλαβικών φυλών γύρω από την Θεσσαλονίκη κι έτσι επινόησαν κατάλληλο αλφάβητο για αυτήν τη γλώσσα, το γλαγολιτικό αλφάβητο. Με αυτό μετέφρασαν στο σλαβικό ιδίωμα πρώτα το Ευαγγέλιο και τα λειτουργικά βιβλία.
  • 863

    Βαπτιση Μποροβόι-Έναρξη εκχριστιανισμού

    Το 863, ο Μπόριβοϊ ,βαπτίζεται Χριστιανός από τον Σβιάτοπλουκ και τον Μεθόδιο. Αυτή είναι και η έναρξη του εκχριστιανισμού της Βοημίας κατά την Κυριλλομεθοδιανή παράδοση.
  • 864

    Πόλεμος Βυζαντίου-Βουλγαρίας

    Το 864 ο Μιχαήλ Γ' κήρυξε πόλεμο στη Βουλγαρία και τον Βόρη. Λιμός έπληξε τον βουλγαρικό λαό και πίεσε τον Βόρη να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Βυζάντιο και να βαπτισθεί Χριστιανός.
  • 869

    Θάνατος Κυρίλλου στην Ρώμη

  • 870

    Αιχμαλωσία Ραστισλάβου-διαδοχή

    Η ιεραποστολή των Κυρίλλου και Μεθοδίου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Γερμανών επισκόπων, εφόσον σήμαινε μείωση της επιρροής τους. Το αποτέλεσμα ήταν η αιχμαλωσία του Ραστισλάβου το 870 από τον Λουδοβίκο Γερμανικό, ο οποίος τον τύφλωσε και τον έκλεισε σε μοναστήρι. Διάδοχος υπήρξε ο Σβιάτοπλουκ.
  • 882

    Θάνατος Ιωάννη Η και συνέπειες

    Το 882 πέθανε ο πάπας Ιωάννης Η', ο οποίος ήταν αρκετά θετικός απέναντι στην ιεραποστολή των Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ο θάνατός του σήμανε και την οριστική αλλαγή της στάσης απέναντι στη βυζαντινή ιεραποστολή, αφού απαγορεύτηκε η σλαβική λειτουργία.
  • 885

    Θάνατος Μεθοδίου-υποδοχή Βόρη

  • 885

    Εκδίωξη μαθητών Μεθοδίου

    Το 885, πολλοί από τους μαθητές του Μεθδίου εκδιώχθηκαν από τον Σβιάτοπλουκ της Μοραβίας και κατέφυγαν στη Βουλγαρία, όπου και τους υποδέχθηκε πολύ θετικά ο Βόρης.
  • 886

    Ενέργειες Βόρη εναντίον Βυζαντίου

    Το 886 ο Βόρης αποφάσισε να εκδιώξει τους Έλληνες ιερείς και να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του πάπα. Παρ'όλα αυτά, ο βουλγαρικός λαός τάχθηκε υπέρ των Βυζαντινών.
  • 886

    Στροφή Βόρη στην δύση

    Η πλήρης εξάρτηση της Βουλγαρίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ήταν αντίθετη στο όνειρο του Βόρη για ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία, γεγονός που τον ώθησε να απευθυνθεί στη Δύση.
  • Period: 901 to 1000

    10ος-Επιδρομές Γερμανών στην Πολαβία

    Κατά τον 10ο αιώνα ξεκίνησαν γερμανικές επιδρομές στην Πολαβία και πολλοί ντόπιοι υποχρεώθηκαν να βαπτισθούν Χριστιανοί, κάτι που έκανε τον εκχριστιανισμό να μοιάζει με γερμανικό επεκτατισμό.Ο εκχριστιανισμός της σήμαινε υποδούλωση κι εκγερμανισμό
  • 945

    Διοίκηση Βυζαντίου από την Όλγα-θάνατος Ιγκόρ

    Ο ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου Ίγκορ πέθανε, και την εξουσία αναλαμβάνει η χήρα του, Όλγα, η οποία διετέλεσε κι επίτροπος του γιου της, Σβιάτοσλαβου, μέχρι εκείνος να ενηλικιωθεί
  • 955

    Βάπτιση Όλγας

    Βάπτίστηκε κάτι που δεν έκανε εν τέλη τον χριστιανισμό να εξαπλωθεί λόγω πόλλων επιπλοκών,
  • 959

    Αίτημα Όλγας για Αποστολή Επισκόπου από τη Γερμανία

    Η Όλγα είχε πρωτύτερα ζητήσει τη συνδρομή του Βυζαντίου, ωστόσο πιθανότατα δεν βρήκε ανταπόκριση στο αίτημά της. Έτσι, στράφηκε στη Γερμανία και ζήτησε από τον Όθωνα Α' να αποστείλει επίσκοπο στο κράτος της.
  • 960

    Ο Μιέτσκο Α' Ηγεμόνας της Πολωνίας

    Ο Μιέτσκο Α' ήταν ο πρώτος ηγεμόνας του κράτους της Πολωνίας. Όταν ανέλαβε την εξουσία το 960, επεξέτεινε την Πολωνία στις περιοχές της Κασουβίας, Πομερανίας και Μαζοβίας. Αντιλήφθηκε, όμως, ότι ήταν αδύνατον να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος εάν δεν προσχωρούσε στον Χριστιανισμό, και συμμάχησε με τον Μπόλεσλαβ της Βοημίας για να αποφύγει την πολιτική εξάρτηση από τη Γερμανία. Παντρεύτηκε, μάλιστα, και την κόρη του Μπόλεσλαβ, την Ντομπράβα (964). Έτσι, η Πολωνία πέρασε στη δικαιοδοσία του πάπα.
  • 966

    Αποστολή Αδαλβέρτου στην Ρωσία

    Ο Όθων Α' της Γερμανίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Όλγας για αποστολή επισκόπου, κι έστειλε τον Αδαλβέρτο Παρ'όλα αυτά, φαίνεται πως στο διάστημα που μεσολάβησε, η κατάσταση με το Βυζάντιο διευθετήθηκε, οπότε ο Αδαλβέρτος επέστρεψε στη Γερμανία
  • 966

    Βάπτιση Μιέτσκο Α'

    Το 966 ο Μιέτσκο Α' βαπτίσθηκε Χριστιανός. Τόσο ο ίδιος όσο και οι διάδοχοί του ενθάρρυναν την εξάπλωση του Χριστιανισμού και οργάνωσαν την Εκκλησία. Η νέα θρησκεία διαδόθηκε πρώτα στις πόλεις και στις ανώτερες τάξεις κι έπειτα στην ύπαιθρο και στα κατώτερα στρώματα.
  • 972

    Θάνατος Σβιάτοσλαβου - Συγκρόυσεις για τη Διαδοχή

    Το 972 πέθανε ο γιος της Όλγας, Σβιάτοσλαβου, ο οποίος ήταν παγανιστής κι όσο ζούσε ήταν αδιάφορος για το θρησκευτικό ζήτημα του κράτους του κι εχθρικός προς το Βυζάντιο. Το βασίλειό του μοιράστηκε στους τρεις γιους του, τον Όλεγκ, τον Βλαντίμιρ και τον Γιάροπλοκ. Ο Γιάροπλοκ ανήλθε στον θρόνο και δολοφόνησε τον Όλεγκ, αργότερα όμως δολοφονήθηκε ο ίδιος από τον Βλαντίμιρ.
  • 980

    Ο Βλαντίμιρ στην Εξουσία - Απόπειρα Στροφής στον Παγανισμό

    Ο Βλαντίμιρ ανέλαβε την εξουσία της Ρωσίας του Κιέβου κι επιχείρησε να συνενώσει τις φυλές γύρω από ένα σλαβικό πάνθεον, χτίζοντας μάλιστα στο Κίεβο ιερό προς τιμήν 6 θεοτήτων. Ο πολυθεϊσμός, όμως, συνεπαγόταν αστάθεια και διάσπαση, εν αντιθέσει με την πίστη σε έναν μόνο Θεό.
  • 986

    Το Βυζάντιο σε Κίνδυνο: Βούλγαροι και Βάρδας Φωκάς

    Το 986, επί Βασιλείου Β' Βουλγαροκτόνου, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση: αντιμετωπίζει την απειλή των Βουλγάρων από το βορρά και ταυτόχρονα στα ανατολικά την εξέγερση (στάση) του Βάρδα Φωκά.
  • 987

    Έκκληση Βασιλείου Β' Βουλγαροκτόνου για Βοήθεια στην Βλαντίμιρ

    Το 987 Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος απευθύνθηκε στον Βλαντίμιρ ζητώντας του βοήθεια. Εκείνος έσπευσε να βοηθήσει ζητώντας ως αντάλλαγμα να νυμφευθεί την αδελφή του Αυτοκράτορα, την Άννα Πορφυρογέννητη, κάτι αντίθετο στο εθιμικό του Βυζαντίου. Ο Βασίλειος αναγκαστικά δέχιηκε, με απαραίτητη προϋπόθεση τη βάπτιση του Βλαντίμιρ.
  • 988

    Ο Βλαντίμιρ της Ρωσίας του Κιέβου και η Επιλογή του Ορθοδόξου Δόγματος

    Ο ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου Βλαντίμιρ πιθανότατα απέτυχε να εδραιώσει μια κοινή παγανιστική λατρεία. Κατά συνέπεια εξέτασε με προσοχή τις προοπτικές της συσπείρωσης των φυλών γύρω από μια νέα θρησκεία.Τελικά επέλεξε το ορθόδοξο δόγμα, μιας και τότε το Βυζάντιο διένυε την περίοδο της αναγέννησής του.
  • 990

    Η Επικράτεια του Μιέτσκο Α', "Δώρο" στον Πάπα.

    Το 990 ο Μιέτσκο Α', προκειμένου να επισφραγίσει την υπαγωγή του στον πάπα της Ρώμης, του "δώρισε" την επικράτειά του.
  • 1030

    Παγανιστικές Εξεγέρσεις στην Πολωνία - Κατάληξη Εκχριστιανισμού

    Στη δεκαετία του 1030 σημειώθηκαν εξεγέρσεις παγανιστών με θεολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η δυναστεία των Πιαστ από την οποία καταγόταν ο Μιέτσκο Α' είχε εξασθενίσει. Ο εκχριστιανισμός προχώρησε με πολύ αργούς ρυθμούς και ουσιαστικά ξεκίνησε τον 13ο αιώνα. Η Πολωνία συνδέθηκε εξαρχής με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τη λατινική λειτουργική γλώσσα. Ωστόσο στις νότιες περιοχές υπήρχε περιορισμένη εξάπλωση της σλαβικής λειτουργίας,εξαιτιας της επίδρασης μαθητών του Μεθοδίου που κατέφυγαν εκει
  • 1096

    Ενέργειες Μπρέτισλαβ Β' στη Βοημία

    Ο Μπρέτισλαβ Β' εκδίωξε όλους τους μοναχούς της Μονής Σαζάβα, όπου συνεχιζόταν η σλαβική λειτουργία, κι έκαψε τα σλαβικά λειτουργικά βιβλία.
  • Period: 1102 to 1138

    Ηγεμονία Μπόλεσλαβ Β' στην Πομερανία - Εκχριστιανισμός

    Η Πομερανία ήταν ένα σλαβικό κράτος ανάμεσα στους ποταμούς Όντερ και Βιστούλα, στην ακτή της Βαλτικής. Επί της ηγεμονίας του Μπόλεσλαβ Β' διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στην Πομερανία
  • 1147

    Η Βενδική Σταυροφορία

    Το 1147, ο πάπας Ευγένιος Γ' ξεκίνησε τη λεγόμενη "Βενδική Σταυροφορία", η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ταχύτατο εκγερμανισμό της Πολαβίας (κι άρα την αναγκαστική βάπτιση όλων των κατοίκων της).