ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 330-1453 Μ.Χ.

  • 330

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
    Η πόλη αυτή ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο. Είχε μοναδική γεωγραφική θέση και πολλά άλλα προνόμια και για αυτό ίδρυσε ένα νέο διοικητικό κέντρο εκεί. Η πόλη πήρε το όνομα του ιδρυτή της (Κωνσταντίνου).
  • 395

    Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

    Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
    Όταν πέθανε ο Θεοδόσιος Α' (395) το Ρωμαϊκό κράτος χωρίστηκε σε Ανατολικο και Δυτικό και έτσι αναγκάστηκε, χωρισμένο πια, να αντιμετωπίση τη Γερμανική απειλή.
  • 476

    ΠΤΩΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    ΠΤΩΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
    Μετά τον θάνατο του Θεοδόσιου Α' το 395, το Ρωμαϊκό Κράτος χωρίστηκε. Το Δυτικό Ρωμαϊκό κράτος επίσημα έπεσε το 476 με την παραίτηση του Ρωμύλου Αυγουστύλου και ανεπίσημα το 480, με τον θάνατο του Ιούλιου Νέπωτος.
  • 527

    Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

    Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ
    Το 527 στον θρόνο ανεβαίνει ο Ιουστινιανός που χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες. Στόχος του Ιουστινιανου ήταν να καταφέρει να υλοποιήσει το πολιτικό του πρόγραμμα: ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • 532

    ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

    ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ
    Στάση του Νίκα ονομάστηκε η καταστολή της εξέγερσης των δήμων του Ιπποδρόμου (Πράσινων και Βενετών) με τη βοήθεια της συζύγου του Αυτοκράτορα, της Θεοδώρας. Με αυτή την ενέργεια ενισχύθηκε η αυτοκρατορική εξουσία και περιορίστηκε η εξουσία των δήμων.
  • 537

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
    Η κατασκευή της Αγία Σοφίας διήρκησε 5 χρόνια. Οι αρχιτέκτονες της Ισίδωρος και Ανθέμιος έβαλαν όλη τους την τέχνη και δημιούργησαν έναν καταπληκτικό ναό. Μάλιστα λέγεται πως μόλις ο Ιουστινιανός αντίκρισε για πρώτη φορά τον ναό είπε τη φράση «Νενίκηκά σε Σολομών».
  • 626

    ΑΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

    ΑΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΣΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
    Το 626, πριν από την ολοκληρωτική συντριβή των Περσών στη μάχη της Νινευί και την ανάκτηση των βυζαντινών επαρχιών στην Εγγύς Ανατολή (627), οι Άβαροι και οι Σλάβοι ηττήθηκαν ταπεινωτικά όταν προσπάθησαν να πολιορκήσουν την Κων/πολη.
  • Period: 726 to 842

    ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

    Η Εικονομαχία είναι μια πνευματική κίνηση που ξεκίνησε το 726 από τον Λέων Γ΄και τον Κωνσταντίνο Ε' και ήταν συνδεδεμένη με το ερώτημα, αν η λατρεία των εικόνων είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι.
  • 843

    ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

    ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ
    Με τη Σύνοδο του 843 έγινε η οριστική αποκατάσταση και αναστήλωση των εικόνων (την οποία γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας). Έτσι, η βυζαντινή κυβέρνηση μπόρεσε επιτέλους να ασχοληθεί με τη βελτίωση της άμυνας και τα έργα του πολιτισμού.
  • 862

    ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΛΑΒΩΝ

    ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΛΑΒΩΝ
    Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων, που ξεκίνησε από τη Μοραβία, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Βυζαντινού πολιτισμού. Η αποστολή αυτή ανατέθηκε στους δυο αδελφούς Μεθόδιο και Κωνσταντίνο (Κύριλλο) οι οποίοι ήταν έμπειροι διπλωμάτες, γνωστοί λόγιοι και γνώριζαν πολύ καλά τη Σλαβική και άλλες γλώσσες.
  • 867

    ΤΟ ΦΩΤΕΙΟ ΣΧΙΣΜΑ

    ΤΟ ΦΩΤΕΙΟ ΣΧΙΣΜΑ
    Το σχίσμα του 867 ήταν το πρώτο σχίσμα μεταξύ των χριστιανικών πατριαρχείων της ανατολής και της δύσης. Σύγκρουση υπήρξε ανάμεσα στον πατριάρχη Φώτιο Α´ της Κωνσταντινουπόλεως και τον πάπα Νικόλαο Α´ της Ρώμης. Το Σχίσμα προκλήθηκε λόγω διοικητικών διαφορών. Η Ρώμη είχε απαιτήσεις πρωτοκαθεδρίας, έναντι των άλλων 4 πατριαρχείων. Η διάρκεια του σχίσματος ήταν ολιγόχρονη, όμως συνέβαλε στην επιδείνωση της καχυποψίας μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ρώμης κάτι που αργότερα οδήγησε στο μεγάλο σχίσμα.
  • 1014

    ΜΑΧΕΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙΟΥ

    ΜΑΧΕΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΙΟΥ
    Ο πόλεμος άρχισε όταν ο τσάρος Σαμουήλ ίδρυσε νέο Βουλγαρικό κράτος με επίκεντρο την Αχρίδα. Όμως ύστερα από έναν δύσκολο αγώνα ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα των Βουλγάρων από τον Βασίλειο Β' στην μάχη του Σπερχειού και του Κλειδίου και έτσι η Βουλγαρία υποτάχθηκε πλήρως (1018) και τα σύνορα του Βυζαντίου έφθασαν στον Δούναβη
  • 1025

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Β'

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Β'
    Όταν πέθανε ο Βασίλειος Β', το Βυζάντιο ήταν η Παγκόσμια Δύναμη. Όμως, λόγω της ψευδαίσθησης ότι η ειρήνη στην αυτοκρατορία είχε εξασφαλιστεί, τα χρόνια μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα αποδείχθηκαν κρίσιμα και μέσα σε αυτά, η δύναμη της αυτοκρατορίας μειώθηκε κατά πολύ.
  • 1054

    ΣΧΙΣΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

    ΣΧΙΣΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
    Το Σχίσμα των Εκκλησιών δημιουργήθηκε κυρίως λόγω της αλαζονείας των διαπραγματευτών και όχι τόσο λόγω των διαφορών των δυο εκκλησιών καθώς αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αγεφύρωτες. Οι επιπτώσεις του Σχίσματος για το Βυζάντιο είναι καταστροφικές.
  • 1071

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ
    Στην Ανατολή, στη Μάχη του Ματζικέρτ (1071), οι Σελτζούκοι συνέτριψαν τα Βυζαντινά Μισθοφορικά στρατεύματα λόγω της έλλειψης οπλισμού, πειθαρχίας και ηθικού.
  • 1071

    ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ

    ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ
    Οι Νορμανδοί αφού αφαίρεσαν όλες τις Ιταλικές κτήσεις του Βυζαντίου, το 1071 κατέκτησαν και την τελευταία βυζαντινή κτήση τη πόλη Μπάρι, κάτι που σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Ιταλίας.
  • 1071

    ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΟΥΓΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΟΥΓΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
    Ύστερα από τις ήττες των Βυζαντινών από τους Σελτζούκους και τους Νορμανδούς, οι επιθέσεις των Ούγγρων και των Σλάβων στα Βόρεια Σύνορα του κράτους, έφερε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
  • 1081

    ΣΤΕΨΗ ΑΛΕΞΙΟΥ Α' ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

    ΣΤΕΨΗ ΑΛΕΞΙΟΥ Α' ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
    Όταν ο Αλέξιος Α' ανέβηακε στον θρόνο το Βυζάντιο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση καθώς δεχόταν επιθέσεις από παντού, έτσι ο Αλέξιος έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα. Στο εσωτερικό επέβαλε τον θεσμό της Πρόνοιας όπου παραχωρούσε στους ευγενείς αγροκτήματα με σκοπό, ως αντάλλαγμα, εκείνοι να παραχωρούσαν τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες.
  • 1082

    ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΟ ΑΛΕΞΙΟΥ Α'

    ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΟ ΑΛΕΞΙΟΥ Α'
    Το Χρυσόβουλο ήταν μια επίσημη έγγραφη συμφωνία υπογεγραμμένη από τον αυτοκράτορα και σφραγισμένη με τη χρυσή του βούλα, το οποίο έδωσε ο Αλέξιος Α' στους Βενετούς δίνοντας τους αρκετά προνόμια για να τους ευχαριστήσει που τον βοήθησαν.
  • 1176

    ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΦΡΥΓΙΑΣ

    ΗΤΤΑ ΣΤΟ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΦΡΥΓΙΑΣ
    Παρόλο που ο Μανουήλ Α' Κομνηνός είχε φέρει μια γενική ειρήνη στο Βυζάντιο, με την εμπλοκή του όμως στο Ιταλικό μέτωπο έκανε τον Σουλτάνο των Σελτζούκων να ξαναρχίσει τις επιθέσεις. Έτσι στη μάχη στο Μυριοκέφαλο (1176) ο βυζαντινός στρατός σχεδόν εξολοθρεύθηκε. Η ήττα αυτή ήταν τόσο μεγάλη που ο Μανουήλ Α' την συνέκρινε με εκείνη στο Ματζικερτ, πριν από 105 χρόνια.
  • 1204

    ΠΡΩΤΗ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    ΠΡΩΤΗ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
    Στην τέταρτη και τελευταία Σταυροφορία, η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τους Σταυροφόρους οι οποίοι ως αρχικό στόχο τους είχαν την Αίγυπτο και τη Συρία. Όμως ύστερα από την αθέτηση μιας υπόσχεσης από την πλευρά των Βυζαντινών, οι Φράγκοι αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση λεηλατώντας την Πόλη.
  • 1261

    ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΗΣ

    ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΗΣ
    Μετά από αρκετά χρόνια τα Ελληνικά Κράτη κατάφεραν να οργανωθούν πολιτικά και στρατιωτικά, να προκόψουν στην οικονομία και στον πολιτισμό και προσπαθούσαν αδιάκοπα να σκεφτούν ένα σχέδιο για να ξαναπάρουν την Πόλη και να επαναφέρουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτό τελικά το κατάφερε ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος (αυτοκράτορας της Νίκαιας) το 1261.
  • 1274

    ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΥΩΝ

    ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΥΩΝ
    Στη Σύνοδο των Λυών ο Μιχαήλ Η' είχε πρώτος αποδεκτεί την υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ρωμαϊκή.
  • 1389

    ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
    Στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου οι Οθωμανοί νίκησαν τους Σέρβους, οι οποίοι αναγνώρισαν την Οθωμανική Κυριαρχία. Με αυτή την νίκη οι Οθωμανοί ήταν πλεόν κυρίαρχοι και στα Βαλκάνια.
  • 1402

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
    Στη μάχη της Άγκυρας οι Μογγόλοι που εισέβαλαν στη Μ.Ασία νίκησαν τον σουλτάνο Βαγιαζίτ. Αυτή η ήτταν των Οθωμανών προκάλεσε κρίση στην αυτοκρατορία τους όμως ταυτόχρονα έδωσε μια παράταση ζωής στο ετοιμοθάνατο Βυζάντιο.
  • 1438

    ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΕΡΡΑΡΑΣ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

    ΣΥΝΟΔΟΣ ΦΕΡΡΑΡΑΣ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
    Στη Σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας ο Ιωάννης Η' ανανέωσε την απόφαση της υποταγής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ρωμαϊκη. Την απόφαση αυτή βέβαια πρώτος είχε πάρει ο Μιχαήλ Η' το 1274 στη Σύνοδο της Λυών.
  • 1453

    ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

    ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΩΣΗ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ
    Παρόλο που ο Σουλτάνος Μουράτ Β' έκανε την προεργασία, την πολιορκία διεξήγαγε ο Μωάμεθ Β' Πολιορκητής. Η πολιορκία κράτησε 54 μέρες ( 6 Απριλίου-29 Μαΐου 1453) και έγινε με επιτυχία λόγω της υπεροχής των Τούρκων σε στρατιώτες και οπλισμό.