1442d381 160e 43f4 8faf abaa5ee32db3

Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες

  • 1 CE

    Γυναίκα στην προϊστορία

    Γυναίκα στην προϊστορία
    Η γυναίκα είχε πρώτη θέση. Τα παιδιά έπαιρναν το όνομα της μητέρας και την περιουσία η κόρες. Αποτελούσε αρχηγό του γένους. Άκμασε π θεσμός της μητριαρχίας.
  • 2

    Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα

    Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα
    Η γυναίκα ήταν πλέον μέρος του οίκου και όχι της κοινωνίας. Δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα. Η μόνη της περιουσία ήταν τα ρούχα και τα κοσμήματα τους. Τα κορίτσια θεωρούνταν «ανώφελη» και ήταν απλώς έξοδα για την οικογένεια. Η μόνες τους ασχολίες ήταν στο σπίτι.
  • 3

    Γυναίκα στον Μεσαίωνα

    Γυναίκα στον Μεσαίωνα
    Η θέση της γυναίκας άλλαξε ραγδαία. Τώρα οι σύζυγοι είχαν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τις γυναίκες και τις περιουσίες τους, να της κακοποιούν, να τις πουλούν και το μαστίγωμα ως μορφή βίας προωθούνταν.
  • 4

    Η θέση της γυναίκας στην Αναγέννηση

    Η θέση της γυναίκας στην Αναγέννηση
    Ένας μεγάλος φιλόσοφος είχε πει ότι η γυναίκα τότε ήταν ανώτερη του δούλου αλλά κατώτερη του άντρα. Θεωρούνταν όργανο του σατανά και μάγισσα. Στην περίοδο του Διαφωτισμού ξεκίνησαν αγώνες από ανθρώπους όπως ο Ρούσο για να εξισωθεί η θέση της.
  • 5

    Φεμινισμός

    Φεμινισμός
    Ο φεμινισμός ξεκίνησε τον 19ο αιώνα καθώς πολύς κόσμος αναγνώρισε πως οι γυναίκες δέχονταν άδικη μεταχείριση. Ο φεμινισμός εστιάζεται κατά πολύ στον περιορισμό ή εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία. Ακόμα σήμερα γίνονται αγώνες για τον φεμινισμό παρόλο που η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
  • 6

    Χειραφέτηση γυναίκας (1/2)

    Χειραφέτηση γυναίκας (1/2)
     Η Νέα Ζηλανδία το 1983, είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε το δικαίωμα ψήφους στις γυναίκες.
     Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα για να εισαγάγει την ψήφο των γυναικών ήταν το Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας, τότε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η οποία εκλέγεται πρώτη γυναίκα μελών του κόσμου από το κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές του 1907.
     Οι περισσότερες ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν περνούν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες μέχρι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 7

    Χειραφέτηση γυναίκας (2/2)

    Χειραφέτηση γυναίκας (2/2)
     Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, πρώτα σε διάφορα κράτη και περιοχές, μερικές φορές σε περιορισμένη βάση, και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο το 1920.
     Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά οι Ελληνίδες ψήφισαν το 1953. Πρώτη Ελληνίδα μέλος του κοινοβουλίου εκλέχθηκε η Ελένη Σκούρα και πρώτη υπουργός το 1956, Λένα Τσαλδάρη
  • 8

    Γυναίκα στην Δύση

    Γυναίκα στην Δύση
    Οι γυναίκες έχουν αποκτήσει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες με τους άντρες. Οι γυναίκες έχουμε πολλές υποχρεώσεις (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, γυναίκα, άνθρωπος) και μόνο με την βοήθεια της κοινωνίας και του συζύγου της θα μπορέσει μα γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού της. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανισοτήτων όπου ο άντρας θα βγει κερδισμένος αλλά μόνο με αγώνα και πίστη στον εαυτό τους μπορούν να εξισωθούν.
  • 9

    Η γυναίκα στο Ισλάμ

    Η γυναίκα στο Ισλάμ
    Οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα στο Ισλάμ. Δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο, υπάρχει πολυγαμία και μετά τον χωρισμό δεν μπορούν να βρουν άλλη σχέση γιατί θα της λιθοβολήσουν. Την επιμέλεια τον παιδιών μέχρι μια ηλικία την έχει αποκλειστικά η γυναίκα. Η θρησκεία είναι ο λόγος των μηδαμινών δικαιωμάτων τους και της διαμόρφωσης του μισογυνισμού. Οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο βιασμός και η κλειτοριδεκτομή είναι μερικά από τα βιώματα πάνω από 2.000.000 γυναικών ετησίως.