330px lightning3

Η ιστορία του Ηλεκτρισμού

  • 2750 BCE

    Αρχαιότητα

    Αρχαιότητα
    Αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, χρονολογημένα από το 2750 π.Χ., αναφέρουν την ύπαρξη ηλεκτροφόρων ψαριών στον ποταμό Νείλο.
  • 600 BCE

    Θαλής ο Μιλήσιος

    Θαλής ο Μιλήσιος
    Ο Θαλής ο Μιλήσιος έκανε μια σειρά από παρατηρήσεις πάνω στο στατικό ηλεκτρισμό, γύρω στο 600 π.Χ., από τις οποίες πίστευε ότι η τριβή μετατρέπει (προσωρινά) το κεχριμπάρι σε ένα είδος μαγνήτη
  • 250

    Μπαταρία της Βαγδάτης

    Μπαταρία της Βαγδάτης
    Ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλχελμ Κόνιγκ μετά από δύο χρόνια ερευνών ανέφερε πως αυτό το εύρημα ήταν μία αρχαία μπαταρία. Το δοχείο περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο επενδυμένο με πίσσα. Στο κέντρο της πίσσας είχε μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα στο βάζο υπήρχε ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο
  • Η ονομασία «Ηλεκτρισμός»

    Η ονομασία «Ηλεκτρισμός»
    ο Άγγλος επιστήμονας Γουΐλιαμ Γκίλμπερτ έκανε μελέτη πάνω στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό, διακρίνοντας τον στατικό ηλεκτρισμό που παράγεται από το τρίψιμο κεχριμπαριού από τον μαγνητισμό. Αυτός επινόησε τη νεολατινική λέξη «electricus», από την ελληνική λέξη «ἤλεκτρον», που ήταν η αρχαία ελληνική λέξη για το κεχριμπάρι, για την ιδιότητα έλξης μικρών ελαφρών αντικειμένων από άλλα, μετά από τριβή. Ο συσχετισμός αυτός «γέννησε» τις αγγλικές λέξεις «electric» και «electricity»
  • Η αστραπή

    Η αστραπή
    Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έκανε εκτεταμένη έρευνα στον ηλεκτρισμό, πουλώντας τα υπάρχοντά του, για να χρηματοδοτήσει το έργο του. Τον Ιούνιο του 1752 πραγματοποίησε ένα πολύ φημισμένο πείραμα, δένοντας ένα μεταλλικό κλειδί στην ουρά ενός χαρταετού, που πέταξε σε ένα θυελλώδη ουρανό.
    Η δημιουργία μιας αλληλουχίας σπινθήρων από το κλειδί ως το χέρι του, που κρατούσε το σκοινί του χαρταετού, απέδειξε ότι η αστραπή είναι όντως φυσικός (στατικός) ηλεκτρισμός.
  • Βιοηλεκτρισμός

    Βιοηλεκτρισμός
    Το 1791, ο Λουίτζι Γκαλβάνι δημοσίευσε την ανακάλυψή του για τον βιοηλεκτρισμό, αποδεικνύοντας ότι διαμέσου των νευρώνων μεταδίδονται ηλεκτρικά σήματα προς τους μύες.
  • Η μπαταρία

    Η μπαταρία
    Η μπαταρία ή ηλεκτρική στήλη του Αλεσάντρο Βόλτα, το 1800, που κατασκευάστηκε από εναλλασσόμενα ελάσματα ψευδαργύρου και χαλκού, προμήθευσε στους επιστήμονες μια πιο αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις ηλεκτροστατικές γεννήτριες που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως.
  • Ηλεκτρομαγνητισμός

    Ηλεκτρομαγνητισμός
    Η αναγνώριση του ηλεκτρομαγνητισμού ως μιας ενότητας των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων, άρχισε από τους Χανς Κρίστιαν Έρστεντ και Αντρέ Μαρί Αμπέρ το 1819-1820
  • Ηλεκτροκινητήρας

    Ηλεκτροκινητήρας
    Ο Μάικλ Φαραντέι εφηύρε τον ηλεκτρικό κινητήρα, το 1821
  • Το ηλεκτρικό κύκλωμα

    Το ηλεκτρικό κύκλωμα
    Ο Γκέοργκ Ωμ ανέλυσε μαθηματικά το ηλεκτρικό κύκλωμα το 1827.
  • Ηλεκτρομαγνητισμός και φως

    Ηλεκτρομαγνητισμός και φως
    Ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός και το φως συνδέθηκαν (πλέον) ανεπιφύλακτα από τον Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ιδίως με την εργασία του «Περί των φυσικών δυναμικών γραμμών» (On Physical Lines of Force) το 1862.
  • Ραδιοκύματα

    Ραδιοκύματα
    Το 1887, ο Χάινριχ Χερτζ ανακάλυψε ότι τα ηλεκτρόδια που φωτίζονται με υπεριώδες φως παράγουν ευκολότερα ηλεκτρικούς σπινθήρες.
  • Ηλεκτρικές μηχανές

    Ηλεκτρικές μηχανές
    Άνθρωποι όπως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο Οττό Μπλάθυ, ο Τόμας Έντισον, ο Γαλιλαίος Φερράρις, ο Όλιβερ Χέβισαϊντ, ο Άνυος Τζέντλαϊκ, ο Ουίλιαμ Τόμσον, ο Τσαρλς Άλγκερον Πάρσονς, ο Βέρνερ φον Ζίμενς, ο Τζόζεφ Σουάν, ο Νίκολα Τέσλα και ο Τζωρτζ Γουέστινγκχαουζ, μετέτρεψαν τον ηλεκτρισμό από θέμα απλής επιστημονικής περιέργειας σε νευραλγικής σημασίας εργαλείο της σύγχρονης ζωής και την κινητήρια δύναμη της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης.
  • Η κβαντική επανάσταση

    Η κβαντική επανάσταση
    Το 1905, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε ένα φυλλάδιο που εξηγούσε πειραματικά δεδομένα από το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο ως αποτέλεσμα της επίδρασης της ενέργειας του φωτός που μεταφέρεται σε διακριτά κβαντισμένα πακέτα, ενεργοποιώντας ηλεκτρόνια. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε την «κβαντική επανάσταση». Ο Αϊνστάϊν βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1921 για αυτήν την ανακάλυψη.
  • Η κρυσταλλοτριόδος

    Η κρυσταλλοτριόδος
    Η ηλεκτρονική συσκευή στερεάς κατάστασης οδήγησε από μόνη της στην εφεύρεση της κρυσταλλοτριόδου το 1947. Οι συνηθισμένες ηλεκτρονικές συσκευές στερεάς κατάστασης συμπεριλαμβάνουν τις κρυσταλλοτριόδους, τους μικροεπεξεργαστές, και τις μονάδες μνήμης τυχαίας προσπέλασης.
  • Ολοκληρωμένα κυκλώματα

    Ολοκληρωμένα κυκλώματα
    Οι ηλεκτρονικές συσκευές στερεής κατάστασης επικράτησαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τις ηλεκτρονικές λυχνίες στις ημιαγωγικές διόδους, στις κρυσταλλοτριόδους, στα ολοκληρωμένα κυκλώματα (IC) και στις διόδους εκπομπής φωτός (LED).