Img 1907

Ο ελληνισμός από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα

  • Period: to

    18ος αιώνας

  • Νεοελληνικός διαφωτισμός

    Νεοελληνικός διαφωτισμός
    Ως χρονικά όρια αυτού του ρεύματος προσδιορίζονται μεταξύ του 1700 και 1821, δηλαδή από εποχής Βολταίρου καλούμενη «προδρομική περίοδος», και αργότερα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το 1774, που αρχίζει η λεγόμενη «περίοδος ανακαίνισης» όπου και η μεγαλύτερη ακμή του, θα οδηγήσει στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η σημασία του νεοελληνικού διαφωτισμού υπήρξε ο βασικότερος παράγοντας στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των νεοελλήνων.
  • Αποτυχημένη επανάσταση του Λάμπρου Κατσώνη στο Αιγαίο (Άνδρο)

    Αποτυχημένη επανάσταση του Λάμπρου Κατσώνη στο Αιγαίο (Άνδρο)
    Από το 1770 ήταν μέλος του ρωσικού στόλου, ως αξιωματικός, χάρις στο θάρρος και στην εξυπνάδα που είχε επιδείξει κατά τη δράση του στο Αιγαίο.Έτσι, μαζί µε τους αδερφούς Ορλόφ κατέπλευσε στα ελληνικά παράλια, ενώ συμμετείχε επίσης στην πολιορκία της Κορώνης και στη ναυμαχία του Τσεσμέ.
  • Τα Ορλωφικά

    Τα Ορλωφικά
    Η αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων το 1770, γνωστή και με τη δημώδη ονομασία Ορλωφικά, ήταν κίνημα ανεξαρτησίας που υποκινήθηκε από τους Ρώσους εναντίον των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74). Βασικός υποκινητής αυτής της επανάστασης των Ελλήνων ήταν ο Γεώργιος Παπαζώλης. Η ονομασία της προήλθε από το όνομα των υποκινητών αυτής, των Ρώσων αξιωματούχων αδελφών Ορλώφ.
  • Η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή

    Η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή
    Η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που έβαλε τέλος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο(1768-74).
    Ιδίως οι έλληνες καραβοκύρηδες (πλοιοκτήτες), αξιοποίησαν αυτή τη συνθήκη που επέτρεπε την ελεύθερη κίνηση πλοίων με ρωσική σημαία στα στενά του Βοσπόρου και την περιορισμένη παρουσία αγγλικών και γαλλικών πλοίων στην Μεσόγειο, εξαιτίας των Ναπολεόντειων πολέμων. Έτσι απέκτησαν τον έλεγχο σημαντικού μέρους του εμπορίου.
  • Period: to

    19ος αιώνας

  • Οι κάτοικοι του Σουλίου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και μετά την σύγκρουση τους με τον Αλή πασά των Ιωαννίνων

    Οι κάτοικοι του Σουλίου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και μετά την σύγκρουση τους με τον Αλή πασά των Ιωαννίνων
    Το 1789 ξεκινά μια σειρά συγκρούσεων ανάμεσα στους Σουλιώτες και τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε επεκτατικές βλέψεις. Στις δύο πρώτες εκστρατείες του το 1789 και το 1792 οι έμπειροι πολεμικά Σουλιώτες αντιστέκονται σθεναρά. Παρά τις πρώτες ήττες του, το 1800 ο Αλή πασάς θα αποκλείσει το Σούλι, με αποτέλεσμα οι Σουλιώτες να μην αντέξουν και να υποκύψουν το 1803. Θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να καταφύγουν στα γειτονικά Επτάνησα.