Images

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

  • 2000 BCE

    ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

    ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
    Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες γεωμετρικών γνώσεων ανάγονται στην τρίτη με δεύτερη χιλιετία π.Χ. και προέρχονται από τους λαούς της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.Οι γεωμετρικές γνώσεις των λαών αυτών συνίστανται, κατά κύριο λόγο, στον υπολογισμό επιφανειών και όγκων ακολουθώντας μια «αλγοριθμική» διαδικασία, έναν κανόνα, ο οποίος εφαρμόζεται για συγκεκριμένες αριθμητικές τιμές.
  • Period: 2000 BCE to 100 BCE

    ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

  • 1650 BCE

    ο Πάπυρος του Ράιντ

    ο Πάπυρος του Ράιντ
    Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο οδηγιών για μαθητές στην αριθμητική και τη γεωμετρία. Εκτός από την παροχή τύπων εμβαδών και μεθόδων για πολλαπλασιασμό, διαίρεση και εργασία με κλάσματα της μονάδας, περιέχει επίσης στοιχεία άλλων μαθηματικών γνώσεων, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων και πρώτων αριθμών: αριθμητικές, γεωμετρικές και αρμονικές έννοιες.·
  • 700 BCE

    Γεωμετρία στην αρχαία Ελλάδα

    Γεωμετρία στην αρχαία Ελλάδα
    Μία νέα περίοδος εγκαινιάζεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου η Γεωμετρία μετασχηματίζεται σε αφηρημένη αποδεικτική επιστήμη. Εμφανίζεται η έννοια της λογικής απόδειξης που λειτουργεί ως μέθοδος επιβεβαίωσης της αλήθειας μιας γεωμετρικής πρότασης, αλλά και ως στοιχείο που συστηματοποιεί τις γεωμετρικές γνώσεις.
  • 640 BCE

    Ο Θαλής ο Μιλήσιος

    Ο Θαλής ο Μιλήσιος
    Ο Θαλής ο Μιλήσιος (640-546 π.Χ.) είναι εκείνος πού εισήγαγε ή μάλλον ανεκάλυψε τήν απόδειξη τών γεωμετρικών καί μαθηματικών προτάσεων
  • 572 BCE

    Ο Πυθαγόρας

    Ο Πυθαγόρας
    Ο μέγας αυτός φιλόσοφος, μαθηματικός καί μύστης, έδωσε νέα ώθηση στήν γεωμετρία, μισόν αιώνα αργότερα. Μάλιστα τά μισά περίπου από τά δέκα τρία βιβλία τών «Στοιχείων» τού Ευκλείδη, στηρίζονται σέ εργασίες τού Πυθαγόρα καί τής Σχολής του.
  • 400 BCE

    Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ

    Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ
    Ο Πλάτωνας ασχολήθηκε με τα θεμέλια των μαθηματικών, διευκρίνισε κάποιους ορισμούς και αναδιοργάνωσε τις υποθέσεις. Η αναλυτική μέθοδος αποδίδεται στον Πλάτωνα ενώ και μια φόρμουλα εύρεσης πυθαγορείων τριάδων φέρει το όνομα του.
  • 350 BCE

    Ο Εύδοξος

    Ο Εύδοξος
    Ανέπτυξε τη μέθοδο της εξάντλησης, έναν πρόδρομο για τη σύγχρονη ολοκλήρωση και μια θεωρία που αφορούσε λόγους, αποφεύγοντας έτσι το πρόβλημα των ασύμμετρων μεγεθών.
  • 300 BCE

    Στοιχεία του Ευκλείδη

    Στοιχεία του Ευκλείδη
    Αποτέλεσαν το επιστέγασμα της αρχαίας Ελληνικής μαθηματικής παράδοσης, αλλά και πρότυπο επιστημονικού ιδεώδους για πολλούς αιώνες. Από μελέτη της θέσης, του μεγέθους και της μορφής των γεωμετρικών σχημάτων για άμεσες πρακτικές εφαρμογές η Γεωμετρία μεταμορφώνεται σε επιστήμη που μελετά αφηρημένα νοητικά αντικείμενα, οι σχέσεις των οποίων αποδεικνύονται με τη βοήθεια μιας λογικής ακολουθίας προτάσεων,ξεκινώντας από ορισμένες υποθέσεις που λαμβάνονται χωρίς απόδειξη.
  • 280 BCE

    Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος

    Ο Αρχιμήδης  ο Συρακούσιος
    Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας,χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εξάντλησης για να υπολογίσει την περιοχή κάτω από το τόξο μίας παραβολής με το άθροισμα των άπειρων σειρών, με τρόπο όχι ιδιαίτερα ανόμοιο σε σχέση με τους μοντέρνους λογισμούς
  • 200 BCE

    Ερατοσθένης ο Κυρηναίος

    Ερατοσθένης ο Κυρηναίος
    Επινόησε το Κόσκινο του Ερατοσθένη το οποίο έβρισκε τους πρώτους αριθμούς.
  • 190 BCE

    Ο Απολλώνιος ο Περγαίος

    Ο Απολλώνιος ο Περγαίος
    Έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην μελέτη του κώνου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κανείς να παρατηρήσει και τις τρεις διαστάσεις του κώνου μεταβάλλοντας την άκρη του σχήματος έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο αντίθετοι κώνοι με την ίδια άκρη.
    Επίσης χάραξε την ορολογία για τους κώνους όπως αυτή χρησιμοποιείται έως και σήμερα, με το όνομα παραβολή