Kahlo frida 1

Η Frida Kahlo μέσα από 12 πίνακές της.

  • Η γέννηση και η οικογένεια

    Η γέννηση και η οικογένεια
    Η Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón -περισσότερο γνωστή ως Frida Kahlo-, γεννήθηκε το 1907. Ο πατέρας της ήταν Γερμανός φωτογράφος και η μητέρα της, η δεύτερη του γυναίκα, ισπανικής και μεξικάνικης καταγωγής.
    Σε μικρή ηλικία αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη του ενός ποδιού της για πολλά χρόνια ,
  • Period: to

    Frida Kahlo

  • Το ατύχημα που της αλλάζει τη ζωή

    Το ατύχημα που της αλλάζει τη ζωή
    To 1925, στα 18 ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά[8]Το 1926, ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα η Φρίντα Κάλο ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής. Η οικογένειά της δε μπορούσε να υποστηρίξει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα οικονομικά, για αυτό και την προέτρεψαν να εικονογραφεί βιβλία ιατρικής.
  • Self Portrait in a velvet dress

    Self Portrait in a velvet dress
    Το έργο αυτό είναι η πρώτη αυτοπροσωπογραφία της 17χρονης τότε, Frida Kahlo. Το ζωγράφισε με σκοπό να το χαρίσει στον Alejandro Gomez Arias, παιδική της αγάπη, με σκοπό να τον ξανακερδίσει.Το ύφος του πίνακα μιμείται την Αφροδίτη του Botticelli, που ο Arias θαύμαζε ιδιαίτερα. Αν και διαφέρει σημαντικά από τα πιο γνωστά έργα της, το προσωπικό της καλλιτεχνικό ύφος διακρίνεται κάτω από τις επιρροές της Ιταλικής αναγέννησης
    Η νεαρή ζωγράφος παρουσιάζεται ως καλλιεργημένη και λεπτεπίλεπτη νέα.
  • Frida Kahlo and Diego Rivera (1931)

    Frida Kahlo and Diego Rivera (1931)
    Ο πίνακας αυτός ολοκληρώθηκε 2 χρόνια μετά τον γάμο της Kahlo με τον Diego Rivera, το 1929. Απεικονίζει τον διάσημο και επιτυχημένο καλλιτέχνη να έχει τα σύνεργα της τέχνης του ανά χείρας και να στέκεται σαν γίγαντας δίπλα στην νέα, κατά πολύ νεώτερη και μικροσκοπική σύζυγο του.
  • My dress hangs there

    My dress hangs there
    Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους, η Kahlo και ο Rivera ταξίδεψαν στην Αμερική όπου και έμειναν για 4 χρόνια. Το μοναδικό κολάζ που ολοκλήρωσε ποτέ η Kahlo είναι ένα πορτραίτο-τομή της κοινωνίας των Η.Π.Α. στα χρόνια της οικονομικής κρίσης του ’30.
  • My Grandparents, my parents and I (Family tree)

    My Grandparents, my parents and I (Family tree)
    Η έννοια της ταυτότητας είναι κάτι που απασχολούσε βαθιά την Kahlo. Η μεξικανική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτιστική της κληρονομιά, ήταν στοιχεία της ταυτότητας της που τη σημάδεψαν όσο μεγάλωνε και την απασχολούσαν πάντα, αφού ήταν ταυτόχρονα από το Μεξικό αλλά και Ξένη.
  • What I saw in the water or what the water gave me

    What I saw in the water or what the water gave me
    Το έργο αυτό ανήκει στα πιο σουρεαλιστικά της Kahlo.Η πραγματική εικόνα συγχέεται με εικόνες θανάτου, πόνου, πόθου, αναμνήσεις και σκέψεις της πρωταγωνίστριας που επιπλέουν στο νερό, καθώς και αναγνωρίσιμα κομμάτια της σημειολογίας του κόσμου της Frida Kahlo.
  • The Suicide of Dorothy Hale

    The Suicide of Dorothy Hale
    Η ιδέα του θανάτου είναι ένα ακόμη επαναλαμβανόμενο στοιχείο της σημειολογίας της Kahlo.
    Η ιδέα του θανάτου είναι ένα ακόμη επαναλαμβανόμενο στοιχείο της σημειολογίας της Kahlo.Ο θάνατος μιας φίλης είναι και εδώ το θέμα του πίνακα, που αποδίδεται όμως με πρωτόγνωρη και σοκαριστική για την εποχή πιστότητα.
  • The two Fridas

    The two Fridas
    Είναι ένα διπλό πορτρέτο σε σχεδόν φυσικό μέγεθος. Ολοκληρώθηκε ενώ η ίδια και ο Rivera είχαν πάρει διαζύγιο. Στα αριστερά εικονίζεται η “αποικιοκράτης” Frida να φορά το λευκό, σεμνό, ευρωπαϊκού τύπου, νυφικό φόρεμα της σκισμένο -όπως και το στήθος στην θέση της καρδιάς.. Μια δεύτερη φλέβα ξεκινάει από την καρδιά της και καταλήγει σε εκείνη της Μεξικανας Frida, με το παραδοσιακό Tehuana φόρεμα και την εικόνα του Diego Rivera στο χέρι της.
  • Self portrait with cropped hair

    Self portrait with cropped hair
    Η σημειολογία του συγκεκριμένου έργου είναι πολύπλοκη. Τα μαλλιά έχουν κυρίαρχο ρόλο στις προσωπογραφίες της Kahlο.Αυτή η πράξη αυτό-ακρωτηριασμού ήταν η αντίδραση στην ανακάλυψη της σχέσης του Rivera με την αδερφή της Cristina και τον πόνο που της προκάλεσε η προδοσία αυτή. Είναι μια θυσία, αλλά και μια εχθρική πράξη απέναντι στον Rivera, καταστρέφοντας την εικόνα που αγαπούσε.Τα ανδρικά ρούχα, βρίσκουν αναφορές στην απόρριψη των απόλυτων και συντηρητικών gender – identities που επικρατούσαν.
  • Self portrait with braid

    Self portrait with braid
    Σε αντιπαράθεση με τον προηγούμενο πίνακα, το “Self portrait with braid“, απεικονίζει την καλλιτέχνη μετά την επανασύνδεση της με τον Rivera.
    Φορώντας και πάλι παραδοσιακή ενδυμασία, αλλά και μία κομμένη πλεξούδα που συγκρατούν κορδέλες στο κεφάλι της, συμβολίζοντας μεν την συγχώρεση και επανασύνδεση αλλά κάνοντας ταυτόχρονα σαφή την ανεπανανορθωτη ψυχολογική και συναισθηματική της φθορά στην σχέση τους και την καρδιά της.
  • La columna rota,

    La columna rota,
    Η ζωή της ζωγράφου αναπόφευκτα σημάδεψε το έργο της. Η ίδια ανέφερε ότι δεν ζωγράφιζε όνειρα, αλλά την πραγματικότητα της. Τα έργα της είναι βαθιά αυτοβιογραφικά σε σοκαριστικό βαθμό, αφού σπάνια άλλος καλλιτέχνης αποκάλυψε την ψυχή, τους φόβους,ή τις πληγές του τόσο ξεκαθαρα.
    Ο πίνακας εικονίζει την Kahlo ως άλλη Αγία, με μια σπασμένη Ιωνική κολόνα αντί σπονδυλικής στήλης να φοράει έναν ορθοπεδικό κορσέ, ενώ το σώμα της είναι σημαδεμένο από δεκάδες καρφιά όπως το μαρτύριο κάποιου αγίου
  • Moses

    Moses
    ¬Η Kahlo ζωγράφισε τον πίνακα αφού διάβασε το δοκίμιο του Freud “Ο Μωυσής και ο Μονοθεϊσμός“, που ανακαλύπτει τις ρίζες του μονοθεϊσμού στην αρχαία Αίγυπτο, στην βασιλεία του Φαραώ Αμενχοτέπ (Ακενατών) και της γυναίκας του Νεφερτίτη.
    Το έργο αναπτύσσει την θεωρία και τις ιδέες του κείμενου του Freud και τα εμπλουτίζει με σύμβολα, στοιχεία και αναζητήσεις της ίδιας.
  • The little deer

    The little deer
    . Γύρω στο 1946 άρχισε να εμβαθύνει στην Ανατολική και Ασιατική Φιλοσοφία και να δημιουργεί υβριδικά alter ego, όπου η ίδια αποτελείται εν μέρη από φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς.
    Ένα από αυτά τα υβρίδια εικονίζεται σε αυτόν τον πίνακα.Τα βέλη όμως παραπέμπουν στην ιστορία του Αγ. Σεβαστιανου και κατ’ επέκταση στην καθολική χριστιανική ταυτότητα της χώρας της.
  • 1954

    1954
    Το 1954 πραγματοποιεί την πρώτη και μοναδική έκθεσή της στη χώρα της. Την ίδια χρονιά, ακρωτηριάζουν το δεξί της πόδι, που απειλούταν από γάγγραινα. Πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα, σύντομα όμως ξαναστέκεται στα πόδια της. Η Φρίντα Κάλο πέθανε στον ύπνο της, λίγο καιρό αργότερο. Τα τελευταία της λόγια στο ημερολόγιό της ήταν: «Ελπ