ungdomsfilmhistorie

  • De tidlige år

    Forskellen på ungdomsfilm i 1950'erne og før (de tidlige år) er, at livsperioden for børn og vokse er udskudt. Livsperioden mellem barn og voksen bliver først udbredt efter anden verdenskrig. Så i ungdomsfilmen før 50'erne fremstår enten som forvoksede børn eller barnlige kopier af voksne.
  • 1950'erne

    I 1950'erne opstår ungdomsfilmene. Filmene er en vigtig del af den forbrugsorienterede ungdomskultur. De unge er attraktive for en profitsulten underholdningsbrance. Familiepublikummet, som har fyldt biografsalene normalt vil nu hellere blive hjemme. Derfor henvender filmindustrien sig til unge, som har penge på lommen og masser af fritid. Genrne gik lige fra musicals til gysere. De forskellige film anlægger ofte et tydeligt moraliserende og belærende perspektiv på de unge og deres holdninger.
  • 1960'erne

    Danske film bliver trægt af det nye medie tv, som bliver danskernes fortrukne underholdningkilde. Det betyder at de solgte biografbilleter falder fra 60mio til 20mio i perioden 1954 til 1970. De danske film i perioden orienterer sig mod kunstneriske strømninger i europæisk film. Det betyder at ungdomsfilmene bliver mere eksperimentel i formen.
  • 1970'erne

    Perioden betegnes ofte som en guldaldertid for danske ungdomsfilm. De skyldes den generalle solidaritet med børn og unge, der præger tidens kultur og samfundsdebatter. For at sikre den yngre generations tilgang til film, der skildrer livet fra deres synsvinkel opfattes perioden som en nødvendig fremtidsforsikring.
  • 1980'erne

    Ungdomsfilmene får et kæmpe løft, da man tager 25% af alle de offentlige støttemidler til filmproduktion som så skal gå til film om og for børn og unge. Mange populære ungdomsfilm bliver lavet. I stedet for ungdomsfilm for børn og unge bliver det nærmere opvækstfilm, altså overgangen fra barn til voksen.
  • 90'erne

    90'erne viderefører 70'erne og 80'ernes ungdomsrealisme. Indflydelsen fra de amerikanske ungdomsfilm gør en stor indflydelse i Danmark. Filmen Nattevagten blev en stor succes blandt det danske ungdomspublikum.
  • 2000'erne

    Anja og Victor-serien blev en af de mest populære ungdomsfilm. Den mest markante tendens i periodens danske ungdomsfilm ligger imidlertid i fremstilligen af de unge. Man ser genre som tabuer i forhold til sex, narko og kriminalitet som ikke hidtil er set i danske film.
  • 2010'erne

    i 2010 er de grænsesøgende ungdomsfilm overvejende blevet afløst af en mere følsesmættet realisme. Filmens stil spiller nu en mere fremtrædende rolle end tidligere. Den stærste publikumssucces er imidlertid den realistiske bandekrigsdrama Nordvest.