Temps i espai

  • Alemanya signa l'armistici

    Alemanya signa l'armistici
    L'Armistici de l'11 de novembre de 1918 va ser un tractat signat a Le Francport, prop de Compiègne, que va acabar la lluita a terra, mar i aire a la Primera Guerra Mundial entre els Aliats i el seu oponent, l'Imperi alemany. Prèviament ja s'havien acordat armisticis amb Bulgària, l'Imperi otomà i l'Imperi austrohongarès.
  • Period: to

    Període d'entreguerres

  • Tractat de Versalles

    Tractat de Versalles
    El Tractat de Versalles de 1919 va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat fou signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats
  • Period: to

    Pau de Paris

  • Mussolini accedeix al poder.

    Mussolini accedeix al poder.
    Benito Amilcare Andrea Mussolini (Predappio, 29 de juliol de 1883-Giulino, 28 d'abril de 1945), conegut com a Benito Mussolini, va ser un polític, militar i dictador italià, president del Consell de Ministres Reals d'Itàlia des de 1922 fins a 1943 i Duce —guia— de la República Social Italiana des del 1943 fins al 1945.
  • Constituició de l'URSS

    Constituició de l'URSS
    Constitució de la Unió Soviètica és el nom genèric que es dona al conjunt de les diferents constitucions que van regir políticament la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) entre la seva fundació l'any 1922 i la seva dissolució el desembre de 1991. Hi va haver un total de quatre constitucions (la primera en ordre cronològic no fou aplicada a nivell federal, només a Rússia, tot i així és considerada tradicionalment com a constitució soviètica):
  • Period: to

    Ascends del totalitarisme

    Politica imperialista d'Alemanya i Italia
  • Period: to

    Depressió

    <<Feliços anys vint>>
  • Crac del 29

    Crac del 29
    El Crac del 1929, també anomenat la caiguda de la Borsa de Wall Street, representa la fallida del mercat de valors que va ocórrer a final d'octubre de 1929, que es considera el pitjor esdeveniment econòmic de la història.[1] Va començar el 24 d'octubre,[2] anomenat Dijous negre i va continuar fins al 29 d'octubre de 1929, anomenat Dimarts negre, quan el valor de les accions en la Borsa de Nova York (New York Stock Exchange) va baixar de forma imparable
  • Adolf Hitler és nomenat canceller

    Adolf Hitler és nomenat canceller
    Adolf Hitler (Braunau am Inn, 20 d'abril de 1889 - Berlín, 30 d'abril de 1945) fou un polític austríac, principal ideòleg i cap del nazisme. Esdevingué, escollit democràticament, canceller d'Alemanya, però progressivament anà eliminant els mecanismes de separació de poders dins l'estat alemany aglutinant-los en la seva persona i esdevenint de facto un dels dictadors més poderosos del segle xx. Liderà el Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys i fou canceller del Tercer Reich.
  • New Deal

    New Deal
    Amb el terme New Deal,[a](AE: [nuː diːl])[b]s'entén el conjunt de reformes econòmiques i socials aplicades sota l'administració del president Franklin Delano Roosevelt[1] entre 1933 i 1938, per lluitar contra els efectes de la Gran Depressió. Aquest programa es va desenvolupar amb l'objectiu de donar suport als sectors més pobres de la població, reformar els mercats financers i redinamitzar una economia estatunidenca ferida des del crac del 1929 per la desocupació i les fallides en cadena.
  • Alemanya envaeix Polònia

    Alemanya envaeix Polònia
    La invasió de Polònia (1 de setembre - 6 d'octubre de 1939), també coneguda com a campanya de setembre (polonès: Kampania wrześniowa), guerra defensiva de 1939 (polonès: Wojna obronna 1939 roku) i campanya de Polònia (alemany: Überfall auf Polen, Polenfeldzug), va ser un atac a la República de Polònia per part de l'Alemanya nazi i la Unió Soviètica que va marcar el començament de la Segona Guerra Mundial
  • Period: to

    Segona guerra mundial

  • El Japó ataca Pearl Harbor

    El Japó ataca Pearl Harbor
    L'atac a Pearl Harbor, o Operació Hawaii com era anomenada pel Quarter General Imperial, va ser un atac per sorpresa portat a terme per la Marina Imperial Japonesa contra la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'illa Oahu de Hawaii, durant el matí del 7 de desembre de 1941 (data hawaiana), el qual provocà de manera imminent l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i l'abandonament de la seva política d'aïllament
  • Contrafensiva dels Aliats

    Contrafensiva dels Aliats
    L'Ofensiva de les Ardenes,[1] anomenada Unternehmen Wacht am Rhein («Operació vigilància del Rin») per la Wehrmacht i coneguda popularment en anglès com a Battle of the Bulge («Batalla del sortint»), s'inicià el 16 de desembre de 1944. Wacht am Rheim va ser recolzada per diverses operacions subordinades com Bodenplatte, Greif, i Währung.
  • Bombes atomiques

    Bombes atomiques
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki), efectuats pels Estats Units segons l'ordre del president Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara.