F9e26962 976c 4989 a5cf 1c5932cde8b4

Norge Under WW2

By mcpro
  • Skipet utenfor lillesand

    Skipet utenfor lillesand
    MS «Rio de Janeiro» var en lastebåt fra Stettin i Tyskland som ble senket utenfor Lillesand av en polsk ubåt 8. april 1940.
  • Senkingen av Blycher i Oslo fjorden.

    Senkingen av Blycher i Oslo fjorden.
    Kommandanten på Oscarsborg, oberst Birger Eriksen, fikk melding om at et fremmede krigsskip trengte seg inn i Oslofjorden. Nasjonaliteten på skipet var ikke klargjort men Eriksen var likevel fast bestemt på at det var nødvendig å gå til kamp.
    Det ble avfyrt skudd og skipet gikk ned i Oslo fjorden.
  • Quislings tale

     Quislings tale
    Da krigen kom til Norge, så Quisling sjansen til å gripe makten etter at konge og regjering hadde forlatt hovedstaden. I en radiotale i NRK 9. april 1940, som ble opplest to ganger i løpet av kvelden, erklærte Quisling seg selv som Norges nye statsminister, og hevdet at videre motstand mot tyskerne var «nyttesløs».
  • Kongens NEI

    Kongens NEI
    1. april møtte Kong Haakon tyskernes sendemann, Curt Bräuer. Tyskerne krevde at regjeringen Nygaardsvold, som hadde nektet å kapitulere, måtte gå av og at Kongen skulle utevne en ny, tyskvennlig regjering under ledelse av nasjonalsosialisten Vidkun Quisling.
  • Norge er erobret

    Norge er erobret
    Etter 2 månder er norge underlagt Tyskt styre.
  • Operasjon Gunnerside

    Operasjon Gunnerside
    En liten styrke lokalkjente og spesialtrente sabotører skulle utføre oppdraget – å ødelegge fabrikken. Etter noe nøling fikk operasjon Gunnerside klarsignal. Ledet av Joachim Rønneberg klarte sabotørene å ta seg frem til anlegget på Vemork natten mellom 27. og 28. februar 1943. I løpet av noen minutter var ladningene festet, og eksplosjonen som fulgte kort tid etter, ødela cellene som produserte den dyrebare væsken.
  • Tyskland sender Norske studenter inn i fangenskap.

    Tyskland sender Norske studenter inn i fangenskap.
    Da studentene møtte til forelesninger på formiddagen 30. november 1943 stod okkupasjonsmakten klar. Tilsammen ble nær 1200 UiO-studenter samlet i universitets aula på Karl Johan. De ble møtt av blant andre Reichskommissar Terboven, og fra talerstolen fikk studentene beskjed om at de utgjorde en trussel mot det norske samfunnet.
  • Nedbrenning av Finmark og Nord-Troms

    Nedbrenning av Finmark og Nord-Troms
    Tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms pågikk mot slutten av andre verdenskrig fra oktober 1944 til mai 1945. Evakueringen og raseringen av Finnmark og Nord-Troms ble foretatt av de tyske okkupasjonsstyrkene under tilbaketoget fra Murmanskfronten. Dette skjedde på direkte ordre fra Adolf Hitler og ble iverksatt av generaloberst Lothar Rendulic.
  • Historien om Arkivet i Kristiansand

    Historien om Arkivet i Kristiansand
    Den 10. april 1940 ble Statsarkivet okkupert av tyskerne. Det ble forhandlet om frigivelse av bygningen, men man oppnådde bare tillatelse til å fjerne mer av arkivsakene og utstyret i bygningen. Arkivet var ikke fengsel, men politistasjon for det tyske sikkerhetspolitiet, Sipo, som Gestapo var en del av. Arresterte fra hele landsdelen ble brakt hit for forhør. I maidagene 1945 ble bygningen overtatt av Hjemmestyrkene, før Statsarkivet etter hvert flyttet inn igjen.
  • Landssvikoppgjøret

    Landssvikoppgjøret
    Etter å ha blitt arrestert 9. mai 1945 blir den tidligere ministerpresidenten og NS-lender Vidkun Quisling stilt for retten august samme år. Blant tiltalepunktene er samarbeid med Tyskland om angrepet på Norge 9. april 1940, deportasjon av jøder til tyske konsentrasjonsleire og medvirkning til drap på norske motstandsmenn.