Samd

Norge og andre verdenskrig

  • Tyske tropper angrep Norge

    Tyske tropper angrep Norge
    Norge erklærte seg nøytrale da andre verdenskrig brøyt ut i 1939, men 9. april 1940 angrep tyske tropper landet.
  • Nei til Quisling som regjeringssjef

    Nei til Quisling som regjeringssjef
    Tyskerne krevde at kongen godtok Quisling som ny regjeringssjef. Hverken kongen eller regjeringen gikk med på dette, og utnevnte dermed Otto Ruge som ny og handlekraftig forsvarssjef. Norge var nå blitt en krigførende stat i storkrigen.
  • En norsk eksilregjering etablert i London

    En norsk eksilregjering etablert i London
    Når de allierte besluttet seg for å trekke seg ut av Norge, måtte Kongen, sammen med Kronprins Olav og Regjeringen forlate landet. 7. Juni dro de fra Norge med den engelske krysseren Devonshire. De anså det som vesentlig at ingen av dem falt i tyske hender.
  • Rasjoneringskort

    Rasjoneringskort
    I kjølevannet av okkupasjonen stoppet importen av mat og næringskilder helt opp.Det ble konfiskert store deler av den norske matvareproduksjonen. Mye gikk til å brødfø de tyske troppene. Det ble dermed innført nye og mer omfattende reguleringer på kjøp og salg av matvarer. I løpet av de to / tre første krigsårene ble de fleste mat og nærings produktene rasjonert.
    Et intrikat rasjoneringskortsystem ble innført for å sikre minimum rettferdighet i fordeling av godene.
  • Norsk lærersamband

    Norsk lærersamband
    Lærersambandet ble opprettet samtidig som medlemskap i NS. Lærerne var nå pålagt å lære opp skoleelevene i Nasjonal Samlings ideologi. Dette var uakseptabelt for mange norske lærere, og det var sendt inn 10 000 skriftlige protester på nyordningen i løpet av de første par ukene. Dette ble starten på det som ble kjent som lærerstriden.
  • Donau

    Donau
    Skipet Donau ble brukt da norske jøder ble fraktet fra Oslo 26. november 1942. Av de 532 som ble fraktet, var det kun ni som overlevde.
  • Sovjetiske styrker frigjorde Kirkenes

    Sovjetiske styrker frigjorde Kirkenes
    Det sovjetiske angrepet på tyskerne i Øst-Finnmark kom både over land og fra sjøen. Den 25. oktober frigjorde sovjetiske styrker Kirkenes etter kraftige gatekamper.
  • Frigjøringen

    Frigjøringen
    Det var lenge uvisst hva tyskerne i resten av Norge ville gjøre i sluttfasen, men det endte med at de overga seg natten mellom 8. og 9. mai 1945. Bildet viser tyskerne som overgir Akershus festning til de norske hjemmestyrkene.
  • Feiring av frigjøringen

    Feiring av frigjøringen
    Frigjøringsdagen 8. mai 1945. Utenfor Adresseavisen i Nordre gate, Trondheim.
  • Hjemkomsten

    Hjemkomsten
    1. juni kom Kong Haakon, sammen med Kronprinsesse Märtha, Prins Harald, Prinsesse Astrid og Prinsesse Ragnhild hjem igjen til Norge. De gikk i land på Honnørbrygga nedenfor rådhuset i Oslo. Det var på dagen 5 år siden Kong Haakon og Kronprins Olav hadde måttet forlate Norge fra Tromsø om bord HMS Devonshire og sette kursen for England.