LA DOMINACIÓ EUROPEA DEL MÓN (1870-914)

  • Societat de Geografia de Paris

    Societat de Geografia de Paris
    És un societat científica de França, la més antiga de les societats geogràfiques del món.1
    La seva creació havia estat ja proposada en 1785 per Jean-Nicolas Buache.
  • Doctrina Monroe

    Doctrina Monroe
    America tenia que quedar sota el seu domini.
    Va ser elaborada per John Quincy Adams i atribuïda al president James Monroe l'any 1823. Establia que qualsevol intervenció dels europeus a Amèrica seria vista com un acte d'agressió que requeriria la intervenció dels Estats Unidos.1 La doctrina va ser presentada pel president James Monroe durant el seu sisè discurs al Congrés sobre l'Estat de la Unió.
  • Societat geogràfica (Berlín)

    Societat geogràfica (Berlín)
    Creació de la Societat Geogràfica de Berlín
  • França controla a Argèlia

    França controla a Argèlia
    França controla a Argelia, i aquesta (França) finalment acabara ocupant diferents punts d'Àfrica.
  • Les guerres de l'Opi

    Les guerres de l'Opi
    -Van ser dos conflictes bèl·lics que van ocórrer al segle XIX entre els imperis xinès i britànic. La Primera va durar entre 1839 i 1842. La Segona, en què França es va implicar amb els britànics, 1 va esclatar el 1856 i va durar fins a 1860. Les seves causes van ser els interessos comercials que van crear el contraban britànic d'opi des de l'Índia cap a la Xina i els esforços del Govern xinès per imposar les seves lleis a aquest comerç.
    1r guerra: (1839-42) 2n guerra: (1856-60)
  • Societat Geogràfica Russa

    Societat Geogràfica Russa
    és una de les societats científiques més antigues en el món des que va ser fundada el 1845 per Fiódor Litke a Sant Petersburg, Rússia. Ha organitzat expedicions que han jugat un paper important en el descobriment i l'exploració de Sibèria, l'Extrem Orient de Rússia, Àsia Central i l'oceà Pacífic. És part de la Unió Geogràfica Internacional des de 1956.
  • Expedicions de Livingstone

    Expedicions de Livingstone
    David Livingstone (1813-1873) va ser un missioner i metge escocès que va explorar gran part de l'interior d'Àfrica. En un increïble viatge a 1853-1856, es va convertir en el primer europeu a creuar el continent africà. Va començar en el riu Zambeze, va viatjar cap al nord i l'oest per Angola fins arribar a l'Atlàntic a Luanda. Al seu torn, va seguir pel Zambeze fins a la desembocadura a l'oceà Índic
  • Revolta dels Cipais

    Revolta dels Cipais
    Sipais eren els soldats indígenes, la colònia era controlada per una companyia privada. La revolta fa que el govern britànic assumís el control. India passa a ser governada per un Virrei. Indígenes a l'India.
  • Royal Geographical Society (London)

    Royal Geographical Society (London)
    La Royal Geographical Society és una institució britànica fundada el 1830 amb el nom de Geographical Society of London per al desenvolupament de la ciència geogràfica, sota el patronatge de Guillem IV d'Anglaterra.
    La reina Victòria li va concedir el títol de "real" el 1859.
  • Revolució Meiji

    Revolució Meiji
    És una de les societats científiques més antigues en el món des que va ser fundada el 1845 per Fiódor Litke a Sant Petersburg, Rússia. Ha organitzat expedicions que han jugat un paper important en el descobriment i l'exploració de Sibèria, l'Extrem Orient de Rússia, Àsia Central i l'oceà Pacífic. És part de la Unió Geogràfica Internacional des de 1956.
  • Inauguració del canal de Suez

    Inauguració del canal de Suez
    El canal va convertir a la regió del Sinaí en una nova península, constituint la frontera entre els continents d'Àfrica i Àsia
  • Imperialisme

    Imperialisme
    Sistema en què la cultura, la política i l'economia s'organitzen segons el domini d'uns paisos sobre els altres. Els paisos europeus industrialitzats dominaran gran part del planeta.Potències europees, EE.UU i Japó volen dominar i conquerir el món
  • Segona Revolució Industrial

    Segona Revolució Industrial
    De 1870 a 1914.
    Transformacions socioeconòmiques interrelacionades. Durant aquest període els canvis es van accelerar. El procés d'industrialització va canviar la seva naturalesa i el creixement econòmic va variar de model. Com innovacions tenen noves fonts d'energia, nous mitjans de transport, nous productes, noves indústries i nous mitjans de comunicació. Hi han canvis demogràfics com el creixement de la població europea i l'emigració a Amèrica, Austràlia, Siberia..
  • Final de la Guerra Francoprusiana

    Final de la Guerra Francoprusiana
    19 juliol 1870 al 10 de maig de 1871
    Va ser un conflicte bèl·lic entre el Segon Imperi francès i el Regne de Prússia, amb el suport de la Confederació d'Alemanya del Nord i els regnes aliats de Baden, Baviera i Württemberg. El conflicte va marcar l'esclat de la tensió entre les dues potències, que va augmentar després del fracàs del projecte de Napoleó III d'annexar Luxemburg, un esdeveniment que va causar el final d'una relació amb la Prússia de Otto von Bismarck
  • Crisi - Gran Depressió

    Crisi - Gran Depressió
    Competència agrícola dels EE.UU i Canadà i això fa que caiguin els preus a Europa i provocar una ruina als pagesos. Va tindre consequències com la concentració empresarial, la nova organitació de treball i recerca de nous mercats.
  • Construcció del telègraf

    Construcció del telègraf
    Samuel F.B Morse construí un telègraf i inventà un alfabet, molt pràctic per enviar missatges a distància.
  • Construcció del telèfon

    Construcció del telèfon
    Durant molt de temps Alexander Graham Bell va ser considerat l'inventor del telèfon, al costat de Elisha Gray. No obstant això, Bell no va ser l'inventor d'aquest aparell, sinó solament el primer en patentar-lo. Això va ocórrer en 1876.
  • Conferencia de Berlín

    Conferencia de Berlín
    La Conferència de Berlín, celebrada el 1885 a la ciutat de Berlín va ser convocada per França i el Regne Unido1 i organitzada pel Canceller d'Alemanya, Otto von Bismarck, per tal de resoldre els problemes que implicava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre seva repartició.
    Conquesta total. "Legalització" de l'ocupació imperialista. Limitar el futur i procurar solucionar les disputes entre estats.
  • Unió Indoxina

    Unió Indoxina
    França va tenir el centre d'expansió a Indoxxina i es va establir aquesta Unió. L'imperi Rus es va estendre cap a Sibèria i cap al sud, i va ocupar la zona d'Àsia central
  • La guerra sinojaponesa

    La guerra sinojaponesa
    Japó i la Xina entren en guerra després d'anys de rivalitat pel control de Corea. El Japó va infligir una gran derrota a l'Imperi xinès i es va consolidar com a potència emergent. Corea passa de ser un estat vassall de la Xina a ser un protectorat japonès.
  • Creació del cinematògraf

    Creació del cinematògraf
    És una màquina, dels germans Lumière, capaç de filmar i projectar imatges en moviment. Patentada a la fi del segle XIX, va ser la primera màquina capaç de rodar i projectar pel·lícules de cine.1 El cinematògraf va ser un important pas per poder gaudir de l'art del cinema. Temps més tard, van anar apareixent artefactes més avançats d'aquest, millorant la qualitat de les pel·lícules projectades.
  • Construcció de la telegrafia sense fils

    Construcció de la telegrafia sense fils
    Els primers sistemes telegràfics eren els òptics, mitjançant senyals a distància, com els senyals de fum o els sistemes més sofisticats de semàfors de Chappe. Al segle XIX apareix el telègraf elèctric, en què la transmissió es realitza mitjançant impulsos elèctrics a través d'un cable i, posteriorment, la "telegrafia sense fil", que utilitza la ràdio.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    El terme Guerra de Cuba fa referència al conflicte bèl·lic que va mantenir Espanya amb els independentistes cubans al llarg de la segona meitat del segle XIX, i que va concloure finalment amb la derrota espanyola. Es va dividir en diverses fases, amb diferents moviments socials i polítics.
  • Crisi de Fachoda

    Crisi de Fachoda
    Britànics i francesos construeixen una vida en ferrocarril, i així, fer més eficient l'extracció de matèries primeres. 5 anys després, francesos i britànics van firmar un acord: "L'ENTENTE CORDIALL" (1904)
  • La guerra entre els Estats Units i Espanya

    La guerra entre els Estats Units i Espanya
    EE.UU declara guerra a Espanya a l'abril del 1898, i al maig totes dues forces navals es van enfrontar a la badia de Manila. Espanya va patir una gran derrota militar i en la Pau de París, va renunciar a Cuba, Puerto Rico, les Filipines i Guam.
  • Guerra Anglo-boer

    Guerra Anglo-boer
    Van ser dos conflictes armats que van tenir lloc a Sud-àfrica entre l'Imperi britànic i els colons afrikaners, d'origen holandés pero es sentien afrikaners.
  • Crisis marroquines

    Crisis marroquines
    1904-1911
    Van enfrontar Alemanya i França er la pretensió francesa d'establir un protectorat al Marroc. La conferència d'Algesires va establir-hi un protectorat francoespanyol amb el suport de Gran Bretanya.
  • La guerra russojaponesa

    La guerra russojaponesa
    Els japonesos, amb el suport dels britànics, van detenir l'expansionisme rus per Manuxúria i el nord de Corea. L'imperi Japonès, que ja ocupava les illes Kurils i Formosa (Taiwan), es va annexar Corea al 1910
  • Inauguració del canal de Panamà

    Inauguració del canal de Panamà
    El canal de Panamà ha aconseguit escurçar en temps i distància la comunicació marítima, dinamitzant l'intercanvi comercial i econòmic en proporcionar una via de trànsit curta i relativament barata2 entre els dos oceans, influint decisivament en els patrons del comerç mundial, 3 impulsant el creixement econòmic dels països desenvolupats i en vies de desenvolupament.
  • Inici de la 1ra Guerra Mundial

    Inici de la 1ra Guerra Mundial
    Va ser una confrontació bèl·lica, ocorreguda principalment a Europa, que va començar el 28 de juliol de 1914 i va finalitzar l'11 de novembre de 1918, quan Alemanya va acceptar les condicions de l'armistici. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de Pau de París, el 28 de juny de 1919 els països aliats van signar el Tractat de Versalles amb Alemanya