L'IMPERIALISME

  • Doctrina Monroe

    Doctrina Monroe
    És el principi de la política exterior dels Estats Units de no permetre la intervenció de les potències europees en els assumptes interns dels països de l'hemisferi americà.
    Sintetitzada en la frase «Amèrica per als americans»
  • Les guerres de l'opi

    Les guerres de l'opi
    La Guerra de l'Opi va ser el conflicte que van mantenir la Xina i Gran Bretanya entre els anys 1839 i 1842.El desencadenant del mateix va ser la introducció a la Xina d'opi cultivat a l'Índia i comercialitzat per la companyia britànica de les Índies Orientals, administradora de l'Índia.
  • Revolta dels sipais

    Revolta dels sipais
    va ser un període d'aixecaments dels sipais contra la dominació britànica. La revolta va tenir lloc principalment al nord i al centre de l'Índia i a vegades se la considera com el primer moviment per la independència del país.
  • Revolució Meiji

    Revolució Meiji
    Es desenvoluparà definitivament un Japó nou que, obert al món, sap guardar les seves tradicions essencials. A la mort de l'emperador Komei, el 1867, el nou emperador Mutsu-hito va triar el nom de Meiji per designar el seu reialme.
  • La rivalitat entre russos i britànics

    La rivalitat entre russos i britànics
    És una història de la competència que es va desencadenar entre els Imperis britànic i rus pels territoris situats entre els seus respectius dominis a Àsia. L'expansió russa a Àsia central i l'implantació britànica a l'est de Suez fins al subcontinent indi van fer que les dues potències s'enfrontessin.
  • Telèfon

    Telèfon
    És un dispositiu de telecomunicacions que s'usa per transmetre i rebre so (normalment veu) a través de llargues distàncies. Inicialment transmetien el so mitjançant un senyal d'àudio que es codificava en un senyal elèctric analògic, a través de cables de coure
  • Màquina d'escriure

    Màquina d'escriure
    La màquina d'escriure és un aparell mecànic amb un conjunt de tecles que en ser pressionades imprimeixen caràcters en un paper. La persona que operava la màquina d'escriure era anomenat mecanògraf. Les màquines d'escriure van ser eines indispensables en les oficines comercials, així com per a molts escriptors professionals.
  • Fonògraf

    Fonògraf
    El fonògraf va ser l'eina més comuna per a enregistrar i reproduir so mecànic des de l'època dels 1870 fins a la dècada dels 80.
  • Làmpada incandescent

    Làmpada incandescent
    El 1879 va ser patentada per Thomas Edison qui, després d'experimentar amb més de mil materials diferents, aconseguí industrialitzar-la amb filament de bambú carbonitzat. El 1879, Thomas Alva Edison va millorar-la i presentà la seva bombeta, que podia restar encesa tretze hores i mitja
  • La guerra dels boèrs

    La guerra dels boèrs
    Van ser dos conflictes armats que van tenir lloc a Sud-àfrica entre l'Imperi britànic i els colons d'origen neerlandès. El seu resultat va ser la victòria de l'imperi britànic i l'extinció de les dues repúbliques independents que els bóeres havien fundat a mitjan segle XIX.
  • Planxa elèctrica

    Planxa elèctrica
    Una planxa és un electrodomèstic que serveix per allisar la roba traient-li les arrugues.
  • Conferència de Berlín

    Conferència de Berlín
    La conferència va ser convocada pel Regne de Portugal, amb la finalitat de resoldre els problemes que creava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la Cursa per l'Àfrica.
  • Automòbil amb gasolina

    Automòbil amb gasolina
    Es remunta a l'any 1769 amb la creació de vehicles propulsats amb màquina de vapor capaços de transportar passatgers.
  • Segona Internacional

    Segona Internacional
    va ser una organització creada pels partits socialistes que desitjaven coordinar l'activitat internacional del moviment obrer que s'havien format en gran part dels països europeus. Durant la II Internacional es va definir el distanciament de les dues vessants del socialisme.
  • Guerra sinojaponesa

    Guerra sinojaponesa
    La guerra va ser un clar indici del fracàs de l'intent de la dinastia Qing de modernitzar les seves forces armades i defensar-se de les amenaces a la seva sobirania, sobretot en comparació amb el èxit de Japó després de la Restauració Meiji.
  • Cinematògraf

    Cinematògraf
    és una màquina obra dels germans Lumière capaç de filmar i projectar imatges en moviment. Patentada a finals del segle XIX, fou la primera màquina capaç de gravar i projectar pel·lícules de cinema.
  • Telegrafia

    Telegrafia
    és la transmissió a llarga distància de missatges escrits, sense el transport físic de les lletres que componen el missatge.
  • Crisi de Fashoda

    Crisi de Fashoda
    Decideixen construir sengles línies de ferrocarril destinades a connectar les seves respectives colònies africanes. La petita ciutat de Fashoda, al Sudan, situada en la intersecció de les dues línies, es convertiren en l'escenari de la confrontació.
  • La guerra hispano-estaniudenca

    La guerra hispano-estaniudenca
    És coneguda popularment com a Desastre del 98 o Guerra de Cuba i a Cuba com a Guerra Hispano-cubana-nord-americana, es va dur a terme entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica el 1898. I va desembocar en la pèrdua de les colònies d'ultramar, és a dir, la meitat de l'imperi colonial espanyol.
  • Entente Cordiale

    Entente Cordiale
    És la denominació d'un tractat de no-agressió i regulació de l'expansió colonial, ratificat mitjançant un seguit d'acords signats entre el Regne Unit i França.
  • Crisi marroquina

    Crisi marroquina
    Es refereix a la crisi internacional sobre l'estatus colonial de Marroc entre març de 1904 i maig de 1906.
  • Guerra russojaponesa

    Guerra russojaponesa
    Va ser un dels primers grans conflictes entre les grans potències mundials al segle XX.
  • Automòbil en sèrie (Ford T)

    Automòbil en sèrie (Ford T)
    Va ser un automòbil de baix cost produït per la Ford Motor Company d'Henry Ford des de 1908 fins a 1927. Amb el mateix es va popularitzar la producció en cadena, permetent baixar els preus i facilitar la compra dels automòbils a la classe mitjana.
  • Segona crisi marroquina

    Segona crisi marroquina
    La segona guerra marroquina va ser un punt de desencadenar una guerra entre França i l'Imperi alemany, el que podria haver ocasionat la Primera Guerra Mundial, només que tres anys abans.
  • Canal de Panamà

    Canal de Panamà
    Ha tingut un efecte d'àmplies projeccions en escurçar la distància i el temps de comunicació marítima, i ha produït avenços econòmics i comercials al llarg de gairebé tot el segle XX.