eix cronològic

  • 16

    Antic Règim

    Antic Règim
    Antic Règim es el Sistema econòmic, polític, social i cultural existent a Europa des de el segle XVI al segle XVIII, abans de la Revolució francesa
  • Mort de carles II

    Mort de carles II
    Va morir al Reial Alcàsser de Madrid Carles II, últim representant de la Casa d'Àustria al tron d'Espanya. Fill de Felip IV i Mariana d'Àustria, des del seu naixement va mostrar una gran debilitat física i mental, atribuïda a la consanguinitat dels pares.
  • Period: to

    La Guerra successió Espanyola

    La Guerra de Successió Espanyola fou un conflicte dinàstic espanyol que s'inicià després de la mort sense descendència del rei Carles II d'Espanya. El tron d'Espanya corresponia a Felip V de Borbó, nét del rei francès Lluís XIV, però la por de moltes potències europees a una unió dinàstica entre França i Espanya va generar que recolzessin l'arxiduc Carles d'Àustria en les seves pretensions al tron espanyol.
  • Period: to

    Els decrets de la nova planta

    Els Decrets de Nova Planta són tres decrets signats per Felip V després que les seves tropes ocupessin militarment, en la Guerra de Successió, els diferents regnes i territoris de la Corona d'Aragó que no depenien del Consell d'Itàlia. Es promulgaren en les dates següents:
    • Regnes de València i l'Aragó: 29 de juny de 1707.
    • Mallorca i les Pitiüses: 28 de novembre de 1715.
    • Principat de Catalunya: 16 de gener de 1716
  • Pau de Rastatt

    Pau de Rastatt
    El Tractat de Rastatt fou un tractat internacional signat a Rastatt el 7 de març de 1714 entre Àustria i França, el qual posà fi a la Guerra de Successió Espanyola i completà el Tractat d'Utrecht que Àustria encara no volia acceptar.
  • Les cartes filosòfiques

    Les cartes filosòfiques
    Les Cartes filosòfiques o Cartes angleses és una obra de Voltaire publicada el 1734.
    Es compon de vint-i-cinc cartes que aborden assumptes bastant variats: la religió, les ciències, les arts, la política o la filosofia.
  • Period: to

    Els primers articles de l'enciclopedia

    L'Encyclopédie (1751-1772), compilada per un grup d'escriptors i homes de ciència francesos. De manera plenament conscient, aquests homes estaven donant l'esquena tant a la religió com a la metafísica com a fonts de coneixement, veient a la ciència pura i la seva aplicació, la tecnologia, una nova força motriu intel·lectual segons la ideologia materialista i laïcista pròpia de la classe mitjana o burgesia llavors en auge.
  • Maximes generals

    Maximes generals
    François de Quesnay va ser un metge francès del segle XVIII. va escriure les entrades per a la
    «Encyclopédie, maximes genrals va ser una de les seves obres.
  • la riquesa de les nacions

    la riquesa de les nacions
    La riquesa de les nacions és l'obra més cèlebre d'Adam Smith. Publicat el 1776, és considerat el primer llibre modern d'economia. Examina diferents sistemes deconomia política, en particular, el mercantilisme i la fisiocràcia; així mateix desenvolupa la idea d'un ordre natural.