HISTÒRIA DEL SO

By Mar5897
  • Period: 400 to Jan 1, 1400

    Edat mitjana s.V al s.XV

  • Period: Jan 1, 1000 to

    Història

  • Jan 1, 1247

    "Cap parlant"

    "Cap parlant"
    En el segle XII, el filòsof i científic anglès Roger Bacon inventa el "cap parlant", que és la prducció de parla humana artificialment i que genera la veu sintètica.
  • Jan 1, 1400

    Carillons automàtics

    Carillons automàtics
    Funcionaven mitjançant l'acció d'un cilindre de pues que empenyia els martells perquè colpegessin les campanes en un determinat ordre. S'equipava els rellotges dels campenars amb aquets carillons que sonaven a cada canvi d'hora.
  • Capses de música

    Capses de música
    El seu funcionament consisteix en que el cilindre de pues es fa girar sobre una pinta metàl·lica enganxant les diferents dents per provocar un vibrin i produeixin so. Incloïen autòmats que es movien al ritme de la música,
  • Period: to

    Sistemes analògics

    El so és per la seva naturalesa una magnitud analògica, és a dir, varia sempre de forma progressiva i constant. En aquets sistemes el senyal de registre varia continuament de manera similar al senyal de l'ona sonora. Exemples d'antics sistemes analògics: fonògraf i el magnetòfon.
  • Paleòfon

    Paleòfon
    El poeta i inventor francès Charles Cros formla el principi del seu paleòfon. Es basava en l'enregistrament mecànic del so que després d'invertir el procés en permet la reproducció.
  • Fonògraf

    Fonògraf
    FuncionamentVa ser inventat per Thomas Alva Edison i va reproduir el primer enregistrament de la història. Va presentar el seu invent sense conèixer la invenció de Cros va presentar el seu invent com una "màquina parlant". El seu funcionament consistia en un cilindre cobert per un full d'estany que es giraba mitjançant una maneta.
    Al 1888 Edison el va perfeccionarsubstituint el cilindre per un de cera i afegint-hi un motor petit, el qual funcionaba amb piles.
  • Gramòfon

    Gramòfon
    Funcionament
    Emile Berliner patenta el gramòfon, el primer sistema de gravació i reproducció de so que va utilitzar un disc pla, a diferència del fonògraf que gravava sobre cilindre. La qualitat del so en el gramòfon era molt superior a la del fonògraf.
  • Piano mecànic (Pianola)

    Piano mecànic (Pianola)
    Principalment funcionava mitjançant un cilindre de pues. A finals del segle XIX es substitueix per rotlles de paper perforat qe permetien produïr més sons.
  • Magnetòfon

    Magnetòfon
    El seu sistme de reproducció esta basat una la cinta magnètica en la qual s'imprimeixen per polarització magnètica els senyals elèctrics de les ones sonores. Per reproduir els sons necessita un amplificador i un altaveu. Hi han diferents tipus d'enregistraments:
    - Enregistament estereofònic (1957): separa la distribució del so en dos o mes canals per aconseguir un efecte més real.
    - Sistemes de reducció del soroll (1975): permetia reduir el soroll de fons.
  • Period: to

    Introducció: Electricitat del so

    Durant aquet període de temps, s'incorpora l'ús de l'electricitat per enregistrar i reproduir sons i introdueix nous components bàsics:
    - El micròfon
    - L'amplificador
    - L'altaveu
  • Tocadiscos

    Tocadiscos
    És un sistema que reprodueix sons registrats elèctricament. Es compon d'un giradiscos o plat, un amplificador i un altaveu. El suport de disc en va anar perfeccionant per augmentar-ne la durada. El 1948, el disc de baquelita es va substituir pel disc de vinil, que permetia gravar solcs més fins que van donar lloc al "microsolc".
    l’aparició del «microsolc»
  • Period: to

    Sistemes digitals

    Aquets sistemes converteixen el senyal analògic del so en combinacions binaries registrades com una seqüència ràpida de mesures searades. El convertidor analògic ha d'anar prenen mostres de la freqüència de mostratge. La qualitat del so serà major si la freqüència del registre també ho és. Exemples: el CD i el DAT.
  • Enregistrament i reproducció digitals

    Enregistrament i reproducció digitals
    El so digital s'aconsegueix per mitjà d'un convertidor analògic que codifica numèricament el senyal sonor que prenen la mesra de l'ona.
    -CD
    -DAT
  • CD (Compact Disc)

    CD (Compact Disc)
    Compost per policarbonat i de forma circular. En la grabació registra la informació digital en forma de buits microscòpics gravats sobre la seva superfície. El buits s'anomenen "pits" i la seva lectura es reproduiceix en zero. Es tradueix a so mitjançant un senyal elèctric.
  • Cinta DAT

    Cinta DAT
    Cinta magnètica que emmagatzema el senyal sonor en una seqüènica de petites zones de magnetisme que represente els codis binaris. Ofereix una qualitat superior a la del CD.