Βαρθολομεοσ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ { 1515-1648}

By ediolah
  • Period: 1515 to

    Γεγονοτα απο το 1515-1648

    περιγραφονται σημαντικα γεγονοτα απο το 1515 μεχρι και το 1648
  • May 4, 1515

    Μάζωξη από τον Λέων Γ'

    Μάζωξη από τον Λέων Γ'
    ο Μέδικος Πάπας Λέων o 10ος εξέδωσε μια παπική βούλα με την οποία επέτρεπε τα επιτόκια για τα χρηματικά δάνεια, αν τα δάνεια ήταν για τους φτωχούς. Κανένας Πάπας μετά τον Λέοντα 10ο δεν αποκατέστησε το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας.
  • 1517

    Θυροκόλληση καταλόγου με 95 θέσεις σε ναό της Βιτεμβέργης

    Θυροκόλληση καταλόγου με 95 θέσεις σε ναό της Βιτεμβέργης
    Καταδικάζει τα συγχωροχάρτια • Αμφισβητεί κι άλλες παπικές απόψεις σε δογματικά θέματα Αποτελέσματα αντίδρασης • Αφορισμός Λουθήρου από τον Πάπα, ως αιρετικού
  • Jul 15, 1520

    Δημόσιο κάψιμο βούλλας αφορισμού από το Λούθηρο (1520)

    Δημόσιο κάψιμο βούλλας αφορισμού από το Λούθηρο (1520)
    Στις 15 Ιουνίου 1520: ο πάπας εκδίδει βούλα με την οποία αποκηρύσσει τις περισσότερες θέσεις του μοναχού ως αιρετικές, αναγκάζοντας τους απανταχού πιστούς να κάψουν τα βιβλία του και να αποκηρύξουν δημόσια τις θέσεις του, υπό την απειλή ότι ειδάλλως θα αφοριστούν ως αιρετικοί και θα διωχθούν.
  • 1555

    Ομολογία της Αυγούστας

    Ομολογία της Αυγούστας
    Πρόκληση εμφύλιας διαμάχης-Υποχώρηση αυτοκράτορα Όροι της ειρήνης της Αυγούστας 1555 • Αναγνώριση νομιμότητας Λουθηρανισμού • Δικαίωμα επιβολής θρησκευτικού δόγματος στον ηγεμόνα κάθε περιφέρειας, με αποτέλεσμα τη διαίρεση σε καθολικά και διαμαρτυρόμενα κράτη Άρα, ο Λουθηρανισμός δεν ήταν μόνο θρησκευτικό κίνημα, αλλά και αφετηρία εκρηκτικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.
  • Aug 24, 1572

    24 Αυγούστου 1572: Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου

    24 Αυγούστου 1572: Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου
    Στο Παρίσι, από τους Ρωμαιοκαθολικούς, στις 24 Αυγούστου 1572, κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Βαρθολομαίου. Ως έκφραση χρησιμοποιείται στον καθημερινό λόγο για περιπτώσεις μαζικών και βίαιων εκκαθαρίσεων.Όταν στις 3 Οκτωβρίου 1572 με βασιλική διαταγή τερματίστηκαν οι σφαγές, πάνω από 30.000 διαμαρτυρόμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους.
    Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ χαιρέτησε τη σφαγή των Διαμαρτυρομένων και διέταξε δημόσιες προσευχές ευχαριστίας προς τον Θεό.
  • Αποκατάσταση του Διατάγματος της Νάντης

    Ωστόσο, το 1598, ο Γάλλος Βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ υπέγραψε ένα διάταγμα ανοχής, το Διάταγμα της Νάντης, το οποίο χορηγούσε στους Προτεστάντες Ουγενότους κάποια θρησκευτική ελευθερία. Αυτή η νομική αναγνώριση των δύο θρησκειών ήταν κάτι μοναδικό στην Ευρώπη. Για κάποιο διάστημα έθεσε τέρμα στις θρησκευτικές αναταραχές οι οποίες είχαν σημαδέψει τη Γαλλία του 16ου αιώνα επί 30 και πλέον χρόνια.
  • Ο Τριακονταετής Πόλεμος

    στην Κεντρική Ευρώπη και κυρίως στα γερμανικά εδάφη. Υπήρξε ένας από τους πιο μακροχρόνιους και καταστρεπτικούς πολέμους της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ξεκίνησε ως θρησκευτικός πόλεμος και με την πάροδο του χρόνου σφραγίστηκε από την αντιπαράθεση των βασιλικών οίκων των Βουρβώνων και των Αψβούργων για την πολιτική κυριαρχία στην Ευρώπη.
  • Η Ειρήνη της Βεστφαλίας

    Περιληπτική ονομασία μιας σειράς τριών συνθηκών που υπογράφτηκαν από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 1648 στις πόλεις της Βεστφαλίας, Μίνστερ και Όσναμπρικ και σφράγισαν το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648)