Captar la imatge:De l'inici de l'imatge a l'era digital

  • 1500

    Leonardo da vinci

    Leonardo da vinci
    En el segle XVI va impulsar el desenvolupament de la càmera obscura posant una lent a l’orifici per on entrava la llum, per obtindre imtages més nítides.
  • Càmera obscura(Al-Hazem)

    Càmera obscura(Al-Hazem)
    Al-Hazem va crear la primera càmera obscura al segle XI. Consisteix en una gran caixa tancada en la que entren els raigs de llum reflectits pels objectes del exterior a través d'un petit orifici en una de les seves parets. L'orifici funciona com una lent convergent i projecta a la paret oposada una imatge de l'exterior invertida verticalment i horitzontalment, més petita i amb els colors fidels a la realitat.
  • Zahn

    Zahn
    Zahn publica una obra on s’arrepleguen els tipus de càmeres obscures i explica el model que va permanèixer invariable fins la invenció de la fotografía al segle XIX. En aquest model, un espill inclinat reflexa la imatge en un paper situat per damunt d’un
    cristal ubicat a la part superior de la càmera. La lent situada en l’altre extrem del tub es mou per enfocar a diferents distàncies.
  • Diorama

    Diorama
    El diorama va ser un espectacle visual disenyat per Daguerre en el que es mostraven unes imatges de paisatges naturals, interiors de capilles o altres vistes mitjançant elaborades tècniques escenogràfiques que incloïen moviments com el dels núvols o el d'un sol que al passar canvia les tonalitats del paisatge. Amb jocs de llums, transparències, efectes sonors, elements en relleu i altres efectes, es conseguía recrear amb gran realisme distints entorns.
  • Persistència retiniana

    Persistència retiniana
    Joseph Plateau va creure descubrir que el nostre ull veu amb una cadència de deu imatges per segon. Les imatges se superposen en la retina i el cervell les "enllaça" com una sola imatge visual, mobil i contínua.
  • La Fotografia

    La Fotografia
    Els invents i experiments de Niepce, Daguerre i Talbot van donat lloc a la primera impressió de la imatge per la llum en material sensible. La fotografia és el resultat d’investigacions dels camps de la física i la química, per això diem que és concebuda com un experiment, com una técnica, un avanç cientific, i finalment,
    és considerada un ART.
  • Fenaquistoscopi

    Fenaquistoscopi
    Inventat per Joseph Plateau per a demostrar la seua teoría de la persistència retiniana. Consisteix en varios dibuixos d'un mateix objecte, en posicions lleugerament diferents, distribuïts per una placa circular llisa. Quan eixa placa es fa girar front a un espill, es crea la il·lusió d'una imatge en moviment.
  • Dibuixos fotogènics

    Dibuixos fotogènics
    Talbot realitzà els seus dibuixos fotogènics. Es basen en posar elements naturals (pedres,flors,...) per damunt de plaques de metall, deixant que la seua ombra produïsca un contrast de color.
  • Zoòtrop

    Zoòtrop
    Creat per George William Horner. Està compost per un tambor circular amb unes ranures, a través dels quals mira l'espectador per a que els dibuixos disposats en tires dins del tambor, al girar, donen la il·lusió del moviment. S'inspiraba en el fenaquistoscopi però, a diferència d'aquest, permitía que diverses persones el contemplaren al mateix temps.
  • Daguerrotip

    Daguerrotip
    El inventor, físic i pintor francés Louis Daguerre va donar a conéixer en 1839 el daguerrotip, aquest dispositiu permet registrar imatges a través d'un procediment químic.
  • Primera fotografía a color

    Primera fotografía a color
    James Clerck Maxwell en un experiment buscaba demostrar la manera en que els humans perceben el color va realitzar la primera fotografía d'aquest tipo. L'imatge es coneix com "Tartan Ribbon" (cinta de tela escocesa).
  • Calotip

    Calotip
    Creat per el científic inglés William Fox Talbot. El calotip és un procediment fotogràfic que consistía en utilitzar un paper negatiu a partir del qual podía obtindre un número ilimiitat de còpies.
  • El moviment animal

    El moviment animal
    Eadweard Muybridge va resoldre la pregunta de, els cavalls en algún moment arriben a tindre les quatre pates separades del sòl? Pues si, i Muybridge ho va demostrar, posant una sèrie de càmeres en línea, cada una d'elles conectada a un cable que la disparaba. Enfront del dispositiu va fer correr a un cavall de tal manera que el animal al desplaçar-se disparara en seqüència les càmeres. Una de les imatges va mostrar clarament que el cavall tenía les quatre pates en l'aire.
  • Praxinoscopi

    Praxinoscopi
    Inventat per Émile Reynaud. L'espectador mira per damunt del tambor, dins del qual hi ha una roda interior amb uns espills formant angle, que reflexen unes imatges dibuixades sobre tires de paper situades alrededor. Com a resultat la persona observa una seqüència nítida, una animació estable on les imatges es fusionen i aconsegueixen l'efecte animat.
  • Càmera Kodak

    Càmera Kodak
    Creada per George Eastman. Es tracta d'una càmera en forma de caixa recoberta de pell amb una lent circular i un botó a un costat per a disparar les fotografíes. Aquesta càmera incorporava un roll de cel·luloide flexible per a 100 exposicions fotogràfiques. Va ser una càmera important ja que, va contribuir a facilitar el accés a la fotografía gràcies al seu diseny, funcionament i preu al púbilc no generalitzat, i en especial, als usuaris no profesionals.
  • Kinetoscopi

    Kinetoscopi
    Inventat per Thomas Edison. El kinetoscopi va ser el precursor del modern projector de pel·lícules, encara que el dispositiu no es tractava d'un projector de pel·lícules, sinó que va introduir el enfocament bàsic què es convertiría en el estàndard per a totes les projeccions cinematogràfiques antes del adveniment del vídeo, al crear la il·lusió de moviment transportant una tira de pel·lícula perforada amb imatges seqüencials sobre una font de llum amb un obturador d'alta velocitat.
  • Cinematògraf

    Cinematògraf
    És una màquina, obra dels germans Lumière, capaç de filmar i projectar imatges en moviment. Va ser la primera màquina capaç de rodar i projectar pel·lícules de cine. El cinematògraf va ser un important pas per a poder disfrutar el art del cine.
  • El documental

    El documental
    És l'expressió d'un aspecte de la realitat, mostrada en forma audiovisual. L'organització i estructura de imatges i sons, segons el punt de vista de l'autor, determina el tipo de documental.
  • La televisió

    La televisió
    És un sistema per a la tranmissió i recepció d'imatges i sons a distancia que simulen moviments, que empra un mecanisme de difusió. La transmssió pot ser efectuada per mitjà de ones de radio, per xarxes de televisió per cable, televisió per satèl·lit o IPTV.
  • El vídeo

    El vídeo
    És un sistema de registrament i de reproducció d'imatge i so que han sustituït al cinema, sobretot, als circuits domèstics