La propaganda anticomunista durante la guerra fría

Conceptes de la guerra freda

  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Va ser la primera expressió important de la política nord-americana de "contenció" del comunisme durant la guerra freda.
    Aquest discurs va tenir com a objectiu aconseguir un ajut de 400 milions de $ a Grècia i Turquia, països als que ja no podia seguir ajudant una debilitada Gran Bretanya.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall és el nom pel qual es coneix el Programa de Reconstrucció Europeu anunciat pel llavors secretari d'estat nord-americà George Marshall en un discurs a la universitat de Harvard.
  • Kominform

    Kominform
    És l'acrònim usual per referir-se a l'Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers. Fou una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes.
    La Kominform va ser creada com a substituta de la Komintern entre el 22 i el 27 setembre de 1947, durant una conferència de dirigents de partits comunistes que tingué lloc a Szklarska Poręba (Polònia).
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    Al setembre de 1947,l'informe Jdanov o doctrina Jdanov, que pren el nom d'Andréi Jdanov, tercer secretari del partit comunista de l'URSS, reconeix la divisió del món en dos camps: les forces imperialistes, dirigides pels Estats Units, i els antiimperialistes, liderats per l'URSS.
    Zhdánov proposa una anàlisi maniqueu que anava a ser característic de la problemàtica de la Guerra Freda que comença a anunciar-se per aquests anys.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    A diferència d'altres països ocupats per l'Exèrcit Roig, va haver d'esperar més de tres anys perquè s'establís una "democràcia popular" a Txecoslovàquia. A principis de 1948, Benes presidia un govern de coalició entre els comunistes, que havien obtingut un 38% dels vots en les eleccions de 1945, i diversos partits demòcrates.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig  de Berlín
    És el bloqueig que la Unió Soviètica va imposar a Berlín Oest entre el 24 de juny de 1948 i el 12 de maig de 1949. El bloqueig fou la reacció soviètica a la reforma monetària de les zones d'ocupació occidentals (Berlín Oest inclòs) i va provocar que la ciutat s'hagués d'abastir per aire mitjançant el pont aeri de Berlín.
  • OTAN

    OTAN
    L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) és una aliança militar intergovernamental basada en el Tractat de l'Atlàntic Nord o Tractat de Washington.
    L'organització constitueix un sistema de defensa col•lectiva, en la qual els Estats membres acorden defensar a qualsevol dels seus membres si són atacats per una facció externa.
  • Divisió de les 2 alemanyes

    Divisió de les 2 alemanyes
    • A partir de 1945 només una part d'Alemanya va rebre una segona oportunitat democràtica: l'occidental.
    • 4-11 de febrer de 1945: es van reunir a la ciutat de Ialta (Crimea) Churchill, Roosevelt i Stalin. Els vencedors van dividir el territori alemany en quatre zones d'ocupació: l'oriental va ser controlada per la URSS, i l'occidental per França, Gran Bretanya i Estats Units.
    - La ciutat de Berlín, situada dins de la zona d'ocupació soviètica, reproduïa el mateix esquema de divisió
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    És un episodi de la història dels Estats Units que es va desenvolupar entre 1950 i 1956 durant el qual el senador Joseph McCarthy va desencadenar un estès procés de delacions, denúncies, processos irregulars i llistes negres contra persones sospitoses de ser comunistes. Els sectors que es van oposar als mètodes irregulars i indiscriminats de McCarthy van denunciar el procés com una "caça de bruixes"
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    Aquest tractat “d’amistat, cooperació i assistència mútua" va ser establert el 14 de maig de 1955 a rèplica al rearmament alemany i la integració de la RFA a l'OTAN. A imitació de l'Aliança Atlàntica va reunir sota el comandament militar soviètic a totes les forces armades dels països de les "democràcies populars", amb l'excepció de Iugoslàvia (Albània, Bulgària, Txecoslovàquia, Alemanya Oriental, Hongria, Polònia i Romania).