Cover 1821

200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση

  • Φιλική Εταιρεία

    Φιλική Εταιρεία
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια μυστική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1814 στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Γιαννιώτη Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Νικόλαο Σκουφά. Στόχος της ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική κυριαρχία.
  • Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης και ιδρύεται η Ιερά Συμμαχία

    Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης και ιδρύεται η Ιερά Συμμαχία
    Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συνέρχονται στη Βιέννη, προκειμένου να εφαρμόσουν ένα σύστημα διεθνούς ισορροπίας και να διευθετήσουν τα εδαφικά ζητήματα που είχαν προκύψει. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η Ιερά Συμμαχία, η οποία αποτελούταν από τους μονάρχες της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Πρωσίας. Επίσης, δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και να καταπνίξει κάθε επανάσταση που θα έθιγε τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.
  • Η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης

    Η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε από τη Ρωσία, πέρασε τον ποταμό Προύθο, μπήκε στις Ηγεμονίες και στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στο Ιάσιο της Βλαχίας,
  • Η Α’ Εθνοσυνέλευση

    Η Α’ Εθνοσυνέλευση
    Ο Δημήτριος Υψηλάντης συγκαλεί Εθνοσυνέλευση, που συνέρχεται κοντά στην αρχαία Επίδαυρο, στις 20 Δεκεμβρίου 1821. Έμεινε γνωστή ως Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και ψήφισε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα.
  • Η Σφαγή της Χίου

    Η Σφαγή της Χίου
    Στις 30 Μαρτίου 1822, ο τουρκικός στόλος έφθασε στη Χίο. Μετά από έντονο βομβαρδισμό, αποβιβάστηκαν στο νησί 7.000 άνδρες. Η κακοσχεδιασμένη ελληνική εξέγερση κατεστάλη με ευκολία, καθώς ο Λογοθέτης και οι Σάμιοι εγκατέλειψαν το νησί. Ακολούθησε πυρπόληση όλου του νησιού και τρομερές σφαγές. Δεκάδες χιλιάδες Χριστιανοί σφαγιάστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.
  • Η νίκη των Ελλήνων η πολιορκία του Μεσολογγίου.

    Η νίκη των Ελλήνων η πολιορκία του Μεσολογγίου.
    Τον Οκτώβριο του 1822, το Μεσολόγγι είχε αποκλειστεί τόσο από την ξηρά όσο και από την θάλασσα. Οι πολιορκούμενοι βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση λόγω βασικών ελλείψεων. Ο Ανδρέας Μιαούλης κατάφερε και εφοδίασε το Μεσολόγγι. Έτσι Οι Οθωμανοί ηττήθηκαν ολοσχερώς και την πολιορκία.
  • Η Β’ Εθνοσυνέλευση

    Η Β’ Εθνοσυνέλευση
    Το Βουλευτικό συνέρχεται στο Άστρος στις 29 Μαρτίου 1823, και αναθεωρεί το Σύνταγμα της Επιδαύρου νομοτεχνικά αλλά και ουσιαστικά. Το Σύνταγμα έχει πλέον αυξημένη τυπική ισχύ και προστατεύει καλύτερα τα ατομικά δικαιώματα. Επειδή συνιστά αναθεώρηση του Συντάγματος της Επιδαύρου, ονομάζεται «Νόμος της Επιδαύρου».
  • Ο εμφύλιος πόλεμος

    Ο εμφύλιος πόλεμος
    Οι αντιθέσεις ανάμεσα στους Έλληνες που προεπαναστατικά διέθεταν εξουσία και τώρα επιδίωκαν να τη διατηρήσουν και σ΄ εκείνους που αναδείχτηκαν στα πεδία των μαχών και θεωρούσαν αυτονόητο την πρωταγωνιστική συμμετοχή τους στα κοινά. Οι τοπιστικές αντιθέσεις, οι διαφωνίες για την διαχείριση του αγγλικού δανείου και οι προσωπικές αντιπαλότητες γέννησαν την εμφύλια διαμάχη.
  • Γ´ Εθνική Συνέλευση

    Γ´ Εθνική Συνέλευση
    Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας , συνήρθε στην Τροιζήνα του Πόρου με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου - που είχε διακοπεί λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αυτή η Εθνοσυνέλευση συνέταξε και επικύρωσε τον πρώτο οριστικό καταστατικό χάρτη της Ελλάδας, το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Επίσης, εξέλεξε ως πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια.
  • Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους

    Προς την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους
    Η ιουλιανή συνθήκη του Λονδίνου προέβλεπε την ίδρυση αυτόνομου ελληνικού κράτους. Η άρνηση του σουλτάνου προκάλεσε την ένοπλη επέμβαση των Δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Με την τουρκική ήττα, ο σουλτάνος υποχρεώθηκε να αποδεχτεί τις αποφάσεις των μεγάλων Δυνάμεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Έτσι το 1830 υπογράφτηκε το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.