1821 β

Οι σημαντικότερες μάχες του 1821 στην Ελλάδα

  • Η μάχη της Αλαμάνας

    Η μάχη της Αλαμάνας
    Η μάχη της Αλαμάνας έγινε στις 23 Απριλίου του 1821 και έλαβα χώρα στις Θερμοπύλες. Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν εις βάρος των Ελλήνων αλλα αναδείχθηκε ο Αθανάσιος Διάκος. Σε μία άνιση μάχη, πολλοί σκοτώθηκαν και ο Διάκος πιάστηκε αρχικά αιχμάλωτος. Ο Οθωμανός διοικητής, Ομέρ Βρυώνης, αναγνώρισε τη γενναιότητα του Έλληνα οπλαρχηγού και του πρότεινε να αλλαξοπιστήσει, πολεμόντας για τους Τούρκους. Εκείνος αρνήθηκε και βρήκε μαρτυρικό και ηρωικό θάνατο στα χέρια του Τούρκου (σουβλίστηκε).
  • Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, στη Γραβιά / Φωκίδα. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, με μόλις 120 άνδρες, νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη που αποτελούταν απο 9000. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν ελάχιστες, 6 νεκρούς και 2 τραυματίες, ενώ των Τούρκων έφτασαν τις 300 νεκρούς και 600 τραυματίες. Ο Ανδρούτσος πίστευε ότι έπρεπε πάση θυσία να αντιμετωπίσουν το στρατό του Ομέρ Βρυώνη, πριν περάσει στην Πελοπόννησο από το Γαλαξίδι και καταπνίξει την επανάσταση και έτσι έγινε.
  • Η μάχη του Βαλτετσίου

    Η μάχη του Βαλτετσίου
    Η μάχη στο Βαλτέτσι / Αρκαδία, διαδραματίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη, κατατροπώθηκε ο στρατός του Κεχαγιάμπεη, ο οποίος στο τέλος της μάχης υποχώρησε γιατί κινδύνευε με περικύκλωση. Συνολικά οι Τούρκοι είχαν 500 νεκρούς (+600 τραυματίες), ενώ οι Ελλήνες 4 νεκρούς (+17 τραυματίες). Η νίκη αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς, καθώς κέρδισαν και μεγάλο αριθμό πολεμικού υλικού (για 4000 άνδρες).
  • Η μάχη στο Δραγατσάνι

    Η μάχη στο Δραγατσάνι
    Η Μάχη του Δραγατσανίου έλαβε χώρα στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 στο Δραγατσάνι της Βλαχίας. Οι δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς, χωρίς ευνοϊκό αποτέλεσμα για τους Έλληνες. Τα ελληνικά στρατεύματα είχαν οχυρωθεί υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ενώ επικεφαλής του Ιερού Λόχου είχε οριστεί ο Νικόλαος Υψηλάντης.
    Αυτή η μάχη σηματοδότησε το τέλος της Φιλικής Εταιρίας και την σύλληψη του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
  • Η άλωση της Τριπολιτσάς

    Η άλωση της Τριπολιτσάς
    Η άλωση της Τριπολιτσάς έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και με την επίτευξή της εδραιώθηκε η επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο. Ιθύνων νους ο ήταν Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αλλά αρχιστράτηγος ορίστηκε ο Μαυρομιχάλης. Μετά απο αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, οι Έλληνες μπήκαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Ακολούθησε σφαγή και πλιάτσικο σε όλο τον πληθυσμό, εκτός από τους Αλβανούς (συμφωνία με Κολοκοτρώνη & υποσχεση για συμμαχία με Αλή Πασσά κατά Σουλτάνου).
  • Η μάχη του Πέτα

    Η μάχη του Πέτα
    Η μάχη του Πέτα έγινε στις 4 Ιουλίου του 1822, στο χωριό Πέτα / Άρτα. Ο απολογισμός της μάχης ήταν τραγικός για τους Έλληνες, με το Τάγμα των Φιλελλήνων και με ένα σώμα Επτανησίων, (σκοτώθηκε το 1/3 του τακτικού στρατού, το 1/2 των Επτανησίων) ενώ οι Τούρκοι, με τον τακτικό Οθωμανικό στρατό και μισθοφόρους Τουρκαλβανούς, έχασαν 600 άνδρες. Ηταν μια από τις πιο βαριές ήττες του ελληνικού στρατού και οδήγησε στην συνθηκολόγηση των Σουλιωτών.
  • Η μάχη στα Δερβενάκια

    Η μάχη στα Δερβενάκια
    Η μάχη στα Δερβενάκια ή σφαγή του Δράμαλη έγινε στις 26 Ιουλίου 1822, σε δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας του Άργους. Οαρχηγός, Με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατατρόπωσαν το στρατό του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη. Άλλα σημαντικά πρόσωπα που διακρίθηκαν σε αυτή την μάχη είναι ο Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ο Νικηταράς / Τουρκοφάφος.
  • Period: to

    Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος

    Ο Ελληνικός Εμφύλιος της περιόδου 1823 - 1825 έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η αιτία ήταν ο ανταγωνισμός για την ηγεσία της επανάστασης. Οι 2 φάσεις της είναι:
    Α. Φθινόπωρο 1823 - Καλοκαίρι 1824, έντονες πολιτικές διαμάχες μεταξύ την παράταξη του Κολοκοτρώνη και του Μαυροκορδάτου. Νίκησε η παράταξη του Μαυροκορδάτου.
    Β. Ιούλιος 1824 - Ιανουάριος 1825 από εμφύλιες συρράξεις μεταξύ κυβερνητικών (υποστηριζόμενων από την Αγγλία) και Πελοποννησίων. Νίκησαν οι Πελοποννήσιοι.
  • Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο

    Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο
    Η μάχη του Κεφαλόβρυσου, έλαβε χώρα κοντά στο Καρπενήσι το βράδυ της 8ης (προς 9η) Αυγούστου του 1823. Μεγάλη ήταν η διαφορά των δυνάμεων (περίπου 400 Σουλιώτες / 5000 - 7000 Τούρκοι) αλλά υπό την καθοδήγηση του Μάρκου Μπότσαρη, οι Έλληνες καταφέρανε να εξοντώσουν μεγάλο μέρος του Οθωμανικού στρατού (800 - 1500 άνδρες). Αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν λόγω του θανάτου του αρχηγού τους (σφαίρα στο μάτι).
  • Period: to

    Η δεύτερη πολιορκοία του Μεσολογγίου

    Η Β' πολιορκοία του Μεσολογγίου έλαβε χώρα από 25 Απριλίου του 1825 έως 10 Απριλίου του 1826 οπότε και τερματίστηκε με την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Οι 2 φάσεις της είναι:
    Α. Απρίλιο του 1825 - Οκτώβριο του 1825 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα του Κιουταχή
    Β. Δεκέμβριο του 1825 - Απρίλιο του 1826 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και του Κιουταχή
    Σημαντικός ηγέτης των Ελλήνων ήταν ο Μπότσαρης.
    Ο Σολωμός εμπνεύστηκε το Ελεύθεροι Πολιορκημένοι από αυτό.
  • Η μάχη στο Μανιάκι

    Η μάχη στο Μανιάκι
    Η μάχη στο Μανιάκι έγινε στις 20 Μαΐου 1825, στη Μεσσηνία. Οι Έλληνες με αρχηγό τον Παπαφλέσσα αντιμετώπισαν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ Πασά. Ο Παπαφλέσσας, αποφάσισε να γίνει η μάχη εκεί λόγω του Ιμπραήμ και της εμφύλιας διαμάχης. 1300 Έλληνες έπιασαν τα υψώματα ελπίζοντας ότι σύντομα θα έφταναν ενισχύσεις. Κανένας δεν φάνηκε και στην θέα των 6000 στρατιωτών του Ιμπραήμ, πολλοί λιγοψύχησαν και έφυγαν. 600 άντρες έμειναν και σφαγιάστηκαν όλοι, ανάμεσά τους και ο Παπαφλέσσας.
  • Η μάχη των Μύλων

    Η μάχη των Μύλων
    Η Μάχη των Μύλων έγινε στις 13 Ιουνίου 1825. Στους Μύλους ήταν συγκεντρωμένα μεγάλα αποθέματα δημητριακών για τον εφοδιασμό του στρατού, όμως ήταν ανοχύρωτοι. Ο Μακρυγιάννης, υπολόγισε πως ο Ιμπραήμ θα κατευθυνόταν από εκεί για το Ναύπλιο και αποφάσισε να τους οχυρώσει. Μαζί με τους άντρες του Υψηλάντη, έφτασαν τους 480. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν με επιτυχία τον Αιγυπτιακό στρατό του Ιμπραήμ που υποχώρησε. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων μετά από πολλές ήττες, και σώθηκε το Ναυπλίο.
  • Η μάχη του Αναλάτου

    Η μάχη του Αναλάτου
    Η μάχη του Αναλάτου ή του Φαλήρου έγινε στις 24 Απριλίου του 1827 και είχε ως αποτέλεσμα μία σκληρή ήττα για τους Έλληνες.