Lam

10 ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 16 ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

By B@rkM@t
  • Ruiz, Κολομβία

    Ruiz, Κολομβία
    Ο ηφαιστειακός κρατήρας Nevado Del Ruiz, βρίσκεται στην Κολομβία. Είναι κυρίως γνωστός για το θανατηφόρο λαχάρ (lahar), ένα μίγμα νερού και πυροκλαστικών θραυσμάτων- υλικών, που ρέει από τις πλαγιές του ηφαιστείου. Το 1595, περίπου 635 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν η θερμή όξινη λάβα ξεχύθηκε στους ποταμούς Guali και Lagunillas.
  • Papandayan, Ινδονησία

    Papandayan, Ινδονησία
    Το 1772 ο κρατήρας του ηφαιστείου εξερράγη από τη μια πλευρά και η τέφρα του άρχισε να διαχέεται σε περισσότερα από 40 γειτονικά χωριά, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της περιοχής. Το ηφαίστειο εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνο και μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής είναι αποκλεισμένο και ακατοίκητο. Μικρές εκρήξεις και εστίες καπνού σημειώθηκαν το 1923, το 1942 και η πλέον πρόσφατη αναζωπύρωση το 2002.
  • Laki, Ισλανδία

    Laki, Ισλανδία
    Το 1.725 μέτρων ηφαίστειο προκάλεσε με την έκρηξή του εθνική καταστροφή, καθώς τα δηλητηριώδη σύννεφα φθορίου και διοξειδίου του θείου, εξαφάνισαν το 50% του ζωικού πληθυσμού της Ισλανδίας, ενώ η πείνα σκότωσε το 25% του πληθυσμού. Περίπου 3, 4 κυβικά μέτρα λάβας ξεχύθηκαν σε έκταση 1.400 μέτρων. Οι καταστροφικές συνέπειες της έκρηξης, έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο.
  • Unzen, Ιαπωνία

    Unzen, Ιαπωνία
    Ο κρατήρας Unzen, αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις λάβας, ελαφρόπετρας και ηφαιστειακής τέφρας που σχηματίζουν ένα «ηφαιστειακό βουνό», ύψους 1.500 μέτρων. Το ηφαίστειο βρίσκεται στην περιοχή Kyushu, της Ιαπωνίας και παραμένει ακόμη ενεργό. Η πλέον καταστροφική του έκρηξη σημειώθηκε το 1792, όταν τόνοι λάβας προκάλεσαν ένα θανατηφόρο «τσουνάμι», που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους. Η πιο πρόσφατη έκρηξη το 1991, σκότωσε περισσότερα από 40 άτομα, μεταξύ αυτών και 3 ηφαιστει
  • Tambora, Ινδονησία

    Tambora, Ινδονησία
    Μια ακόμη προσθήκη στα 130 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Με υψόμετρο 4.300 μέτρων, το ηφαίστειο Tambora, με τις διαδοχικές του εκρήξεις την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του 1815, άλλαξε ριζικά την στρατόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσε τους χειρότερους λιμούς του 19ου αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική. Κόκκινες ελαφρόπετρες «εκτοξεύονταν» από τον κρατήρα του ηφαιστείου και οι γειτονικοί οικισμοί τυλίχτηκαν στη λάβα. Η βλάστηση στο νησί καταστράφηκε τελειωτικά από την όξινη βροχή και την τέφρα.
  • Krakatoa, Ινδονησία

    Krakatoa, Ινδονησία
    Το Krakatoa, είναι ένα ακόμη επικίνδυνο ηφαιστειογενές νησί στην περιοχή της Ινδονησίας, στα στενά Sunda. Το Αύγουστο του 1883, σημειώθηκαν εκρήξεις ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος, που όπως λέγεται ήταν σε μέγεθος και ένταση, 13.000 φορές μεγαλύτερες από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα. Ο ήχος της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρός, που θα μπορούσε να ακουστεί μέχρι την Αυστραλία. Βράχοι, ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα σκορπίστηκαν σε έκταση 115 χιλιομέτρων,με αποτέλεσμα 37000 άτομα να χάσουν τη ζωή τους
  • Pelee, Γαλλία

    Pelee, Γαλλία
    Η έκρηξη που σημειώθηκε το 1902, ήταν από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του 20ου αιώνα, με τον τραγικό απολογισμό 30.000 νεκρών. Τα σημάδια της επικείμενης έκρηξης – καπνοί, μικροί σεισμοί, διαρροή θείου και τέφρας- ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του έτους εκείνου, αλλά η έκρηξη συνέβη ένα μήνα μετά στις 8 Μαΐου.
  • Kelut, Ινδονησία

    Kelut, Ινδονησία
    Στην ανατολική πλευρά της Java, βρίσκεται το ηφαίστειο Kelut, του οποίου ο κρατήρας παρέμενε ενεργός μέχρι το 2008. Η πλέον καταστροφική ροή λάβας από τον κρατήρα του ηφαιστείου, σημειώθηκε το 1919. Κόκκινες λίμνες μάγματος απλώθηκαν στις 19 Μαΐου στους γύρω οικισμούς, σκοτώνοντας περισσότερους από 5.000 κατοίκους. Έκτοτε τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα αποστράγγισης (σήραγγα Ampera) της υπερχειλισμένης λάβας. Η πλέον πρόσφατη εκροή ηφαιστειακού υλικού από τον κρατήρα σημειώθηκε τον Οκτώβριο του
  • Lamington, Νέα Γουινέα

    Lamington, Νέα Γουινέα
    Το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου του 1951, καπνός και λάβα άρχισαν να «ξεχειλίζουν» από την κορυφή του ηφαιστείου. Τρεις μέρες αργότερα ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη, κατά την οποία προκλήθηκε στην ατμόσφαιρα διάχυση μεγάλων ποσοτήτων θειούχων ενώσεων και εκτόξευση τέφρας και ελαφρόπετρας. Τους επόμενους μήνες οι εκρήξεις ήταν συνεχείς, το ίδιο και η ροή μάγματος και ελαφρόπετρας σε ακτίνα 14 χλμ, προκαλώντας το θάνατο συνολικά 3.000 ατόμων.
  • Pinatubo, Φιλιππίνες

    Pinatubo, Φιλιππίνες
    Τα αποτελέσματα της έκρηξης του Πινατούμπο έγιναν αισθητά σε όλο τον κόσμο. Από το ηφαίστειο βγήκαν 10 κυβικά χιλιόμετρα μάγμα και είκοσι εκατομμύρια τόνοι διοξείδιο του θείου, ενώ στην ήδη μεγάλη ποσότητα προστέθηκε και αυτή από μια αντίστοιχα μεγάλη έκρηξη του όρους Χάντσον δύο μήνες μετά. Το διοξείδιο του θείου που εκλύθηκε από το ηφαίστειο ανακλούσε μέρος της ακτινοβολίας του Ήλιου πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια θερμοκρασία για ένα χρόνο να πέσει κατά μισό βαθμό