Οι 12 μεγαλύτεροι σεισμοί παγκοσμίως.

  • Σεισμός Cascadia

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο την ζώνη υποβύθισης Cascadia με εκτιμώμενο μέγεθος από 8,7 έως 9,2. Προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία.
  • Χερσόνησος Καμτσάκα (1)

    Έγινε το 1737 και είχε εκτιμώμενο μέγεθος 8,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
  • Σεισμός στη Σουμάτρα

    Ο σεισμός είχε εκτιμώμενο μέγεθος από 8,8 έως 9,2. Η εκτίμηση έγινε από τον υπολογισμό της ανύψωσης των κοραλλιογενών υφάλων της περιοχής. Ο σεισμός προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι στο νησί της Σουμάτρα και πιθανά έπληξε και τις Σεϋχέλλες.
  • Σεισμός Arica.

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Arica, μέρος του τότε Περού. Προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό πλήττοντας το Περού, Χαβάη, Νέα Ζηλανδία. Οι περιοχές Arica, Tacna, Ilo, Torata, Mollendo, Iquique και Arequipa κοντά στο επίκεντρο, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο σεισμός εκτιμήθηκε από 8,5 έως 9,0.
  • Σεισμός Εκουαδόρ - Κολομβίας

    Ο σεισμός είχε μέγεθος 8,8 με επίκεντρο κοντά στην ακτή του Εκουαδόρ. Το ισχυρό τσουνάμι που προκάλεσε σκότωσε από 500 έως 1500 άτομα.
  • Χερσόνησος Καμτσάκα (2)

    Έγινε το 1952 με ένταση 9 Ρίχτερ και δημιούργησε τσουνάμι που έπληξε τη χερσόνησο, τη Χαβάη και τα νησιά Κουρίλες. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα.
  • Σεισμός Valvidia

    Ο μεγάλος σεισμός της Χιλής είναι ο καταστροφικότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με μέγεθος 9,5. Προκάλεσε τσουνάμι στη Χιλή, Ιαπωνία, Χαβάη, Φιλιππίνες, ανατολική Νέα Ζηλανδία, νοτιανατολική Αυστραλία και Αλάσκα. Τα θύματα του σεισμού εκτιμήθηκαν από 2.200 έως 6.000.
  • Σεισμός Αλάσκα

    Είναι γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός της Αλάσκα. Είχε επίκεντρο τη νοτιοδυτική Αλάσκα και μέγεθος 9,2. Ο σεισμός κράτησε περίπου 5 λεπτά και είναι ο μεγαλύτερο που καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική. Τα θύματα από το σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε ήταν 131. 
  • Σεισμός στα Rat Islands, Αλάσκα

    Ο σεισμός αυτός έγινε σε ένα από τα σεισμικά ενεργά περιθώρια της γης και είχε μέγεθος 8,7. Δημιούργησε τσουνάμι 10,7 μέτρων.
  • σεισμός Ινδικού Ωκεανού

    Το επίκεντρο του σεισμού υπολογίστηκε κοντά στη δυτική ακτή της Σουμάτρα και προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό πλήττοντας την Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Ινδία και Ταϊλάνδη. Το μέγεθος του ήταν 9,1 και σκοτώθηκαν 230.000 άνθρωποι. Σημειώνουμε ότι κανένα από τα θύματα δεν σκοτώθηκε από το σεισμό, αλλά από το τσουνάμι.
  • Σεισμός Χιλής.

    Ο σεισμός είχε μέγεθος 8,8 και κράτησε για περίπου 3 λεπτά. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Χιλής και σε πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής. Προειδοποίηση για τσουνάμι δόθηκε σε 53 χώρες. Τα θύματα μέχρι τώρα είναι 723 αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί αγνοούμενοι. Το μέγεθος του σεισμού ήταν τόσο ισχυρό που υπολογίστηκε ότι μίκρυνε την ημέρα κατά 1,26  microseconds και μετακίνησε τον άξονα της γης κατά 7,62 εκατοστά.
  • Σεισμός Ιαπωνίας

    Ο σεισμός ήταν μεγέθους 9,1 Ρίχτερ με επίκεντρο το Νησί Χονσού της Ιαπωνίας ενώ είχε διάρκεια 6 λεπτά.
    Μετά τον σεισμό, ακολούθησε τσουνάμι, με τα κύματα να φθάνουν τα 40 μέτρα σε ύψος, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων την ώρα.Η καταστροφή οδήγησε στον θάνατο πάνω από 15.000 άτομα, με περισσότερους από 5.000 τραυματίες.